Ρίγησε η Κρήτη αποχαιρετώντας τον Μίκη - Τραγούδια του & Ριζίτικα τον συνόδευσαν στον Γαλατά

Τον Ανδρειωμένο μην τον κλαις... Με ένα Ριζίτικο το αγκαλιάζει & τον αποχαιρετά η Κρήτη.

Η Κρήτη ρίγησε τη στιγμή που το φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη μεταφερόταν έξω από την Μητρόπολη Χανίων, για να ξεκινήσει την τελευταία διαδρομή προς το πατρογονικό χωριό του, τον Γαλατά, όπου θα κηδευθεί, όπως ακριβώς ο ίδιος θέλησε και ενορχήστρωσε λεπτομερώς. Είναι ο τόπος, όπου κατέφυγε μετά την άγρια φυλακή της Μακρονήσου, με φυματίωση τότε και έχοντας υποστεί φρικτά βασανιστήρια, γενναίος, ανυποχώρητος και πάντα μαχητής.

Ο Γαλατάς Χανίων το χωριό του πατέρα του, είναι ο τόπος που γιάτρεψε τις πληγές του.

Ο Μίκης, ο Ουρανομήκης, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Ειρηναίος Κρήτης, έμεινε εκεί από το 1941, έως το 1954, που κατάφερε να φύγει για σπουδές στο Παρίσι, ενώ εκεί συνέθεσε τον Επιτάφιο, ένα από τα εμβληματικά έργα του.

Στην Μητρόπολη Χανίων για λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη – Δείτε ζωντανά

Μίκης Θεοδωράκης: 96 βρακοφόροι και πλήθος κόσμου στη Μητρόπολη Χανίων

Ένα τεράστιο πλήθος, άνθρωποι κάθε γενιάς και κάθε ηλικίας, τραγούδησαν με όλη τους δύναμη και ενωμένη φωνή: “Σώπα όπου να ναι θα σημάνουν οι καμπάνες”, καθώς το φέρετρο μεταφερόταν έξω από την Μητρόπολη Χανίων. Στον Γαλατά το συγκεντρωμένο πλήθος, επίσης τεράστιο και με την ίδια βαθιά και πηγαία συγκίνηση. Μια αίσθηση δέους.
Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Στη Μητρόπολη Χανίων η σορός του Μίκη Θεοδωράκη | Gossip-tv.gr
Στην Κρήτη η σορός του τον Μίκη Θεοδωράκη – Το μεσημέρι η κηδεία στον Γαλατά (βίντεο) - Bigpost.gr
Η μπάντα του δήμου παιάνιζε τον Επιτάφιο… “Αθάνατος” φώναζαν, “Αθάνατος” και αμέσως μετά: “Καλό Ταξίδι Σύντροφε Μίκη”. Ήταν στιγμές συγκλονιστικές. Ιστορικές στιγμές…
https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-09/mikis-theodwrakis-kideia-galatas.jpg.webp?itok=Gva2uxUI

Η σορός του μεγάλου νεκρού, του Μίκη όλων μας, μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή προς την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο πατρογονικό του χωριό, τον Γαλατά σε κοντινή απόσταση δυτικά της όμορφη πόλης των Χανίων,  όπου ψάλλεται η εξόδιος ακολουθία και κατόπιν θα ακολουθήσει η κηδεία στην προγονική Γη, που θα γίνει στο νεκροταφείο του χωριού, σε τάφο τα σχέδια του οποίου έχει εγκρίνει ήδη από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2009.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-09/theodwrakis-xania-vrakoforoi-7.jpg.webp?itok=U7xIzyVG

Η ταφή του στον Γαλατά ήταν μια επιθυμία που είχε εκφράσει στην οικογένειά του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες και φίλους με επιστολές. Επιθυμία του ήταν να ταφεί δίπλα στους γονείς του και στον αγαπημένο του αδελφό Γιάννη. Ο Γαλατάς είναι το χωριό στον οποίο έγραψε τον Επιτάφιο, γενέθλιος τόπος του πατέρα του και δικό του καταφύγιο σε δύσκολες εποχές. Η πομπή για την ταφή του, θα γίνει πεζή και σε στενό κύκλο για τις στιγμές αυτές του ύστατου αποχαιρετισμού στον Μίκη Θεοδωράκη από τους οικείους του.

Γαλατάς Χανίων – Παρακολουθείστε Live:

Μετά την αρχική αντίρρηση της κόρης του Μαργαρίτας και τα όποια προβλήματα ανέκυψαν, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη τηρήθηκε στο ακέραιο, με την κηδεία του να γίνεται όπως ακριβώς εκείνος την είχε σχεδιάσει.

Μίκης Θεοδωράκης: Στον Γαλατά Χανίων θα γίνει η ταφή του | Έθνος

Τον Ανδρειωμένο μην τον κλαις… Με ένα Ριζίτικο το αγκαλιάζει & τον αποχαιρετά η Κρήτη…

Χθες το απόγευμα η σορός του μεταφέρθηκε με το πλοίο της γραμμής, όπως επιθυμούσε στην Κρήτη, όπου έφθασε σήμερα το πρωί. Ακολούθησε πομπή στο κέντρο της πόλης. Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές. Οι Κρητικοί απέδωσαν τιμές στον μεγάλο Έλληνα, βρακοφόροι συνόδευσαν τη σορό του, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χανίων έπαιζε τις θρυλικές μουσικές του.Τραγούδια του Μίκη, αλλά και Ριζίτικα της Κρήτης τον συνοδεύουν.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-09/theodwrakis-xania-vrakoforoi-14.jpeg.webp?itok=hYJK18CJ

Ένα ανθρώπινο ποτάμι για το κατευόδιο του τελευταίου των μεγάλων…

96 Κρήτες όσα και τα χρόνια του ανάμεσά μας, κορίτσια και παλικάρια της Κρήτης, με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, Κρήσσες και Βρακοφόροι, σχημάτισαν πομπή μπροστά στην Μητρόπολη Χανίων για την υποδοχή, αλλά και το τελευταίο αντίο του…

Στην Μητρόπολη Χανίων για λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη - Δείτε ζωντανά - Πρωινός Λόγος Κοζάνη

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, παρέμεινε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι και μετά τις 12, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, καθώς το πλήθος των πολιτών που ήθελαν να του πουν το τελευταίο αντίο ήταν τεράστιο.

Στην κηδεία, πριν η Γη της Κρήτης τον υποδεχθεί στην αγκαλιά της, παρίστανται  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η Αλέκα Παπαρήγα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και φυσικά πολλοί φίλοι του εμβληματικού δημιουργού, του παγκόσμιου Έλληνα, του οικουμενικού Μίκη.