Το δικαστήριο αποφάσισε: Καμία ανάμειξη της οικογένειας στην κηδεία του Μίκη - Θα γίνει όπως εκείνος επιθυμούσε

Το δικαστήριο αποφάσισε και έκανε δεκτή στο σύνολό της, την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενός εκ των δύο εκτελεστών της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Μίκης Θεοδωράκης: Σεβαστή η τελευταία του επιθυμία για την κηδεία με δικαστική απόφαση

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά της κηδείας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ακριβώς όπως ήταν η επιθυμία του, που έχει εκφραστεί στη συμβολαιογραφική πράξη, που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συντάξει τον Ιανουάριο του 2020.

Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Τι αποφάσισε το δικαστήριο για το γραφείο τελετών, νέα "μάχη" | Alphafreepress.gr

Μεταξύ αυτών δε, είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν και για το γραφείο τελετών.

Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του, στον γιο και τη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με την διοργάνωση της κηδείας του εκλιπόντος μεγάλου συνθέτη και αγωνιστή.

Μίκης Θεοδωράκης: Με δικαστική απόφαση η κηδεία του θα γίνει όπως επιθυμούσε ο ίδιος

Το θρίλερ με την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη

Ενώ οι Έλληνες αποδίδουν συγκλονισμένοι τιμές στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, με τα πλήθη να περιμένουν υπομονετικά χθες έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης για ώρες για να πουν το δικό τους προσωπικό αντίο στον μεγάλο μουσουργό, ένα θρίλερ για την κηδεία, που σαφώς στενοχωρεί όλους και δεν τιμά καθόλου, τους εμπλεκόμενους εξελισσόταν παράλληλα.

Οι ενδοοικογενειακές κόντρες ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη με τη κόρη του Μαργαρίτα να εκφράζει την επιθυμία της ο πατέρας της να ταφεί στο Βραχάτι και όχι στο Γαλατά Χανίων όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, την οποία είχε εκφράσει σε πολλές επιστολές του σε με παραλήπτες κοντινούς του ανθρώπους.

Μίκης Θεοδωράκης: Βγήκε η δικαστική απόφαση για την κηδεία του | Έθνος

Αφού κινήθηκε και η νομική διαδικασία για να τηρηθεί στο ακέραιο η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, κόντρα στη θέληση της κόρης του και με τις παρεμβάσεις των ψυχραιμοτέρων της οικογένειας επήλθε συμφωνία για να γίνει η ταφή του μουσικοσυνθέτη εκεί που ο ίδιος επιθυμούσε: Στον πατρογονικό του Γαλατά Χανίων.

Και μόλις επήλθε συμφωνία σε αυτό το κομμάτι, ξέσπασε μια νέα κόντρα, επίσης με δικαστικές προεκτάσεις. Αντικείμενο της διαμάχης αυτή τη φορά το ποιο γραφείο τελετών θα αναλάβει την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι η εμπλοκή που λύθηκε σήμερα με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε και αφορούσε στην επιλογή του γραφείου τελετών που θα αναλάμβανε την κηδεία.

Μίκης Θεοδωράκης: Με δικαστική απόφαση η κηδεία του θα γίνει όπως επιθυμούσε ο ίδιος

Το πρόβλημα που έχει προκύψει ουσιαστικά είναι το εξής: Η κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη έχει αναθέσει την κηδεία σε γραφείο τελετών της επιλογής του, ενώ οι εκτελεστές της επιθυμίας του μεγάλου μουσουργού, όπως τους έδωσε το δικαίωμα το δικαστήριο, ζητούσε να εφαρμοστεί στο ακέραιο τα όσα είχε ζητήσει ο μουσικοσυνθέτης.

Δικαστική απόφαση για την κηδεία του Μίκη: Θα γίνει όπως εκείνος επιθυμούσε - Bigpost.gr

Παρέμβαση στο δικαστήριο έκανε και το γραφείο τελετών που ήδη έχει εντολή για τις διαδικασίες κηδείας και ταφής, το οποίο εξουσιοδοτήθηκε από την Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αναφέροντας πως ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στους εκτελεστές της βούλησης του εκλιπόντος να καθορίσουν γραφείο τελετών.

Επισήμαναν δε, πως το φέρετρο έχει παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξαμήνου, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία δαπάνη.

Οριστικό τέλος στη δικαστική διαμάχη: Η κηδεία θα γίνει όπως ήθελε ο Μίκης Θεοδωράκης - Pelop.gr

Εκ της τελευταία τοποθέτησης προέκυψε και το χθεσινό θλιβερό επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ της οικογένειας και των εκτελεστών της επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη. Ενώ το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση 1,5 και πλέον ώρας, καθώς τα δύο γραφεία τελετών τσακώνονταν για το ποιος θα μεταφέρει τη σορό, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο Αστυνομικό Τμήμα! Η λύση δόθηκε με δικαστική απόφαση, που όριζε ότι τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη θα μετέφερε στο παρεκκλήσι το γραφείο που είχε άλλωστε επιλέξει και ο ίδιος.

 

Διαβάστε ακόμα: Σαν σήμερα έγραψε “εγκρίνω” στο μνήμα του, ο Μίκης – Πώς θα τον υποδεχθούν για το αντίο τα Χανιά (Εικόνες)