Ανησυχία για την κυριαρχία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού στη χώρα μας-Εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής M

Nέα δεδομένα προκύπτουν στο μέτωπο της πανδημίας δεδομένης της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και της εμφάνισης του νέου μεταλλαγμένου στελέχους M του κορωνοϊού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς και θέτει την κυβέρνηση σε συναγερμό για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης και συρρίκνωσης, τα υψηλά νούμερα που παρατηρούνται, ιδίως στο διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ, εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, σταθερά άνω του 90% είναι το ποσοστό των μη εμβολιασμένων πολιτών που διασωληνώνονται στις ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.840, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 593.668 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 173 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.777 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (91.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Έφτασε στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Mu»

Κυρίαρχη είναι αυτή τη στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, την περίοδο από τις 7 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, από τα 921 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούν στο στέλεχος Delta και 22 αφορούν στο Alpha. Εκ των 2 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K), ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης «M», τα οποία βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 30.385 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 26.651 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.016 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 26.651 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 58,31%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 23,58%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,78%, και το Beta με ποσοστό 1,24%. Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 32, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 33-34.

Από τα 3.016 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.853 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση.


Από τα δείγματα αυτά, 43,44% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,48% στο Delta, 15,78% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 280 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 149 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο Mu, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.

Μόνη λύση ο εμβολιασμός

Ο κ. Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση σε αυτό. «Θα ήμασταν τουλάχιστον, δηλαδή το δείχνουν τα νούμερα, θα ήμασταν σίγουρα κάτω από 100 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή αν είχαμε 10% περισσότερες μονάδες εμβολιασμού», είπε αναφερόμενος στην εικόνα στο ΕΣΥ.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά για τις μεταλλάξεις και το αν κάνουν τον ιό να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών».

«Κατ’ αρχάς, το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος το Α, έγινε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, το λεγόμενο, αυτό δηλαδή που ακολούθησε μετά η Δ, άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό, ότι ο εμβολιασμός αύξησε την πιθανότητα των μεταλλαγμένων. Το Α έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Δ έγινε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό. Το Γ η Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών.

Τώρα, όσον αφορά τη θεραπεία, είναι κάτι το οποίο εννοείται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητικοί οργανισμοί προσπαθούνε να βρούνε. Το βασικό στοιχείο όμως που έχουμε και θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όσον αφορά τις θεραπείες, είναι ότι στις οξείες λοιμώξεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα μέρες, προς το παρόν δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα», είπε συγκεκριμένα.