Μαγιορκίνης: Σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας στη χώρα μας-Δεν υπάρχει συσχέτιση εμβολιασμού και μεταλλάξεων

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και στα νεώτερα παγκόσμια δεδομένα αναφέρθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως από την έναρξη της πανδημίας οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια. Ωστόσο, μικρή πτώση στο ρυθμό των νέων θανάτων κατά 2% παρατηρείται σε όλο τον κόσμο την τελευταία εβδομάδα.

Αντίθετα, 5% αύξηση των θανάτων μεσοσταθμικά παρατηρείται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας παρουσιάζουν οι Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία, ενώ σαφή επιδείνωση βλέπουμε στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τις βαλκανικές χώρες.

Η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έδειξε μικρή αλλά σημαντική μείωση, είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μείωσε 9% σε νέες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, σημεία σταθεροποίησης παρατηρούνται στον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και σταθεροποίησης. Όπως είπε, αυξήθηκε κατά 8% η εισαγωγή διασωληνωμένων, ενώ έμεινε σταθερός ο αριθμός εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
«Η επιδημία δείχνει σαφή σημεία σταθεροποίησης»

«Η επιδημία δείχνει σαφή σημεία σταθεροποίησης στην Ελλάδα και τάσεις συρρίκνωσης» σημείωσε και ευχαρίστησε τους νέους που έσπευσαν να εμβολιαστούν πριν τις διακοπές.

«Βρισκόμαστε ένα μήνα μετά τον Ιούλιο που εμβολιάστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων και αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας σε αυτή την κρίσιμη επιδημιολογική ομάδα» είπε. «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν πριν τις διακοπές, η βοήθειά τους είναι κρίσιμης σημασίας» πρόσθεσε.

Κρίσιμος ο επόμενος μήνας για τη μετάδοση του κορωνοϊού

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως σε ένα μήνα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων είναι κρίσιμη. Όπως εξήγησε, διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο της επιδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, όπου οι πλούσιες με εντατικά προγράμματα εμβολιασμού μπαίνουν σε ένα στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα.

Αντίθετα, σε λιγότερο πλούσιες χώρες που δεν έχουν εμβόλια, υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα. «Επιταχύνοντας τον εμβολιασμό μας εδώ βοηθάμε και τους συνανθρώπους μας σε άλλες χώρες».

Δεν υπάρχει συσχέτιση εμβολιασμού και μεταλλάξεων

Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως οι μεταλλάξεις δεν οφείλονται στους εμβολιασμούς ενώ τόνισε πως αν είχαμε περισσότερους εμβολιασμένους τότε θα είχαμε και λιγότερα άτομα στις ΜΕΘ.

Σε ερώτηση για τη μετάλλαξη Μ, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Η μετάλλαξη Μ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική. Υπάρχουν μεταλλάξεις που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Όμως η μετάλλαξη Μ είναι στο στάδιο της παρακολούθησης».