Προς mini lockdown 10 περιοχές & νησιά - Πού «εκτοξεύθηκε» ο δείκτης θετικότητας

Στα ύψη και ο δείκτης θετικότητας, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για το επόμενο διάστημα και να προϊδεάζουν για τοπικά lockdown, σε αρκετές ακόμα περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ενώ το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του η κυβέρνηση προχθές προχώρησε στην ανακοίνωση νέων μέτρων που αφορούν στους ανεμβολίαστους, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη νέων, το επόμενο διάστημα, αν τα δεδομένα και η πίεση στο ΕΣΥ το επιβάλλουν.

Πάντως χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση της κυβέρνησης να μη πάει σε νέο lockdown. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα όπως είχε ήδη γίνει σε Κρήτη και Μεσσηνία. «Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων».

Πού «εκτοξεύθηκε» ο δείκτης θετικότητας

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας «εκτοξεύθηκε» για τα καλά, αφού για παράδειγμα στη Νάξο έφτασε ακόμη και στο 7,70%, με το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας να αγγίζει το 3,51%. Ιδιαίτερα υψηλός παρουσιάστηκε ο δείκτης και σε Ικαρία και Άνδρο, με 6,90% και 5,36% αντίστοιχα, ενώ το ποσοστό θετικότητας στην Ηλεία υπολογίστηκε σε 6,51% και στη Μύκονο σε 4,73%.

Έρχονται μίνι lockdown σε 10 ακόμα περιοχές

Το γεγονός αυτό, έχει ως συνέπεια οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» να φλερτάρουν με μίνι lockdown, όπως στις περιπτώσεις της Μεσσηνίας, της Κρήτης, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

  • Νάξος 7,70%
  • Ικαρία 6,90%
  • Ηλεία 6,51%
  • Άνδρος 5,36%
  • Καβάλα 4,89%
  • Μεσσηνία 4,80% (βρίσκεται, ήδη, υπό καθεστώς τοπικού lockdown)
  • Ιθάκη 4,78%
  • Μύκονος 4,73%
  • Θεσπρωτίας 4,42%
  • Νησιά του Αργοσαρωνικού 4,19%
  • Κάλυμνοσ 4,12%

Τι συμβαίνει με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Παράλληλα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν έχει παρθεί κάποια οριστική απόφαση.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να το προχωρήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αυτό που κάνουμε είναι να εκμεταλλετούμε το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, το εμβόλιο», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
Ποιους θα αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ήδη από την Τρίτη ανακοινώθηκε επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους. Οι προαναφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το iefimerida.gr, ο έλεγχος για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων θα γίνεται μέσω του Μητρώου Εμβολίων και με τη χρήση μιας νέας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τη διασταύρωση των στοιχείων.

Επιπροσθέτως μάλιστα, σε όσους δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου θα επιβληθεί πρόστιμο, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε προχθές Τρίτη,  κατά την πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε κλάδους πέραν των υγειονομικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά στον δημόσιο τομέα και στον στρατό, με τις ακριβείς ομάδες για τις οποίες θα γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο να είναι ακόμη σε επεξεργασία από τους ειδικούς. Οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μάλιστα, ότι η απόφαση του αμερικανικού FDA να δώσει οριστική έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer δείχνει τον δρόμο προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.