Στο «κόκκινο» τα νησιά - Στο 96,5% η πληρότητα ΜΕΘ-Covid στην Κρήτη

Ανησυχητική η αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια.

Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν εκ νέου, βάσει της χθεσινής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, στους 286, με τις ΜΕΘ να δέχονται και πάλι πίεση, αφού η κάλυψή τους φτάνει πλέον στο 60%. Μάλιστα, η αύξηση στις ΜΕΘ μόνο το τελευταίο δεκαήμερο κυμαίνεται στο 29,44%, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Η πανδημία στο τέταρτο κύμα της, πια, σε αυτή τη φάση παραμένει η νόσος των νέων, καθώς η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν την τελευταία εβδομάδα τα 29 έτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο εμφανίζεται μια στροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ.

Στο 96,5% η πληρότητα ΜΕΘ-Covid στην Κρήτη

Υπολογίζεται πως η αύξηση στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 29,44% το τελευταίο δεκαήμερο. Έτσι, σύμφωνα με την επιτροπή, η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 41% ανά την Ελλάδα, ενώ στις ΜΕΘ έχει φτάσει περίπου στο 60%. Ο κ. Γώγος επανέλαβε πως δυσκολία σε κλίνες ΜΕΘ υπάρχει στην Κρήτη όπου η κάλυψη φτάνει το96,5%.

Έκκληση Γώγου σε υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν

Γι’ αυτό και ο Χαράλαμπος Γώγος, στη χθεσινή ενημέρωση, ζήτησε από ανεμβολίαστους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι δηλαδή ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, να εμβολιαστούν, καθώς αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των νοσηλειών σήμερα.

Επίσης, τόνισε πως αυτοί που επιστρέφουν οφείλουν να κάνουν πάντα το τεστ της επιστροφής, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα αποστασιοποίησης. Ο κ. Γώγος κάλεσε μάλιστα και τους υπεύθυνους να προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους στα μέσα μεταφοράς.

Επελαύνει η μετάλλαξη  «Δέλτα»

«Η επανεμφάνιση της λοίμωξης υπό τη μορφή του νέου κύματος έχει να κάνει κυρίως με τη μετάλλαξη Δέλτα», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος που σημείωσε πως φαίνεται πως «συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, για μικρότερη όμως διάρκεια, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως εντελώς εκτεθειμένοι στη λοίμωξη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή, είναι οι ανεμβολίαστοι.

Στη χθεσινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για την COVID-19 αναφέρεται ότι από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta.

ECDC: «Κοκκίνισε» όλη η Ελλάδα

Στους αναθεωρημένους χάρτες που παρουσίασε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφορικά με την Ελλάδα, αποτυπώνεται το γεγονός ότι η χώρα έχει πλέον «κοκκινίσει».

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή στο «πορτοκαλί», με τη Θεσσαλία, τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία να αλλάζουν χρωματισμό.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, με τη χώρα μας να ακολουθεί την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη νότια Ιταλία, ενώ η Κύπρος είναι σε «βαθύ κόκκινο».

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/xartis-ECDC-Pempti-19-Aygoustou-01.jpg?itok=gX3En2H3

Τα περισσότερα νησιά στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται η Κρήτη, νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες.

Όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας και σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC, η χώρα μας βρίσκεται στο «κίτρινο», δηλαδή κινείται μεταξύ 1% και 3,9%, ενώ Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ανέβηκαν στο +4%.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/xartis-ECDC-Pempti-19-Aygoustou-02.jpg?itok=edhF2uVv