Φωτιές: 2.000 αυτοψίες έχουν γίνει στις πυρόπληκτες περιοχές

Οι αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές έχουν φτάσει τις 2.000 στην Αττική, στην Εύβοια και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Πελοποννήσου, διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχουν τελειώσει και οι επανέλεγχοι.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι από τις αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί προκύπτει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι πυρόπληκτες περιοχές. «Έχουμε μία καθαρή εικόνα από κτίρια που είναι πλήρως κατεστραμμένα, από κτίρια που χρειάζονται επισκευές και από κτίρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν, έτσι όπως τα κατηγοριοποίησαν οι αρμόδιοι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών» δήλωσε, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα λάβουν όσοι έχουν υποστεί ζημιές στις οικίες και στις επιχειρήσεις τους, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι: «Από σήμερα το απόγευμα, μόλις ξεκινήσει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν να δηλώνουν με μία αίτηση, σε ένα μόνο σημείο, και να μπορούν να αποζημιώνονται άμεσα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές θα αποζημιωθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία. Γρήγορα, αυτή τη φορά, όσο πιο γρήγορα γίνεται, σε λίγες μέρες άνοιξε η εφαρμογή, οι πολίτες θα πάρουν τα πρώτα χρήματα που χρειάζονται».

 

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι η Πολιτεία θα αποζημιώσει ως 150.000 ευρώ για το σύνολο των πληγέντων κτιρίων ανά ιδιοκτήτη, ενώ το πρώτο βοήθημα, ύψους 20.000 ευρώ, που θα δοθεί άμεσα, αφορά στο ποσό των 6.000 ευρώ για οικοσκευές και 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή. Πρόσθεσε δε, πως άμεσα θα ανοίξει και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ώστε οι πολίτες που το σπίτι τους έχει καταστραφεί, να έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν άλλο.

Αναφορικά με τα έργα υποδομής που θα πρέπει να γίνουν άμεσα στις πυρόπληκτες περιοχές, ο κ. Καραγιάννης είπε πως ήδη στην Αττική αυτή την στιγμή γίνονται μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. «Τις προηγούμενες μέρες δημοπρατήσαμε τη διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει και η διευθέτηση της Νέας Μάκρης και ως τις αρχές του επόμενου χρόνου θα γίνει και η αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα» υπογράμμισε.

Τέλος, σημείωσε ότι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300 με 8 τηλεφωνικές γραμμές από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 το Σαββατοκύριακο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.