Σαρηγιάννης: Ποτέ δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης - Ίσως φτάσουμε 63% - 65% ως το τέλος Σεπτεμβρίου

Για την ανοσία της αγέλης καθώς και το πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων ημερησίων κροσυμάτων, μίλησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως «πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε το 63% με 65% μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου».

«Αυτό σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από τη νόσηση, θα φτάσει όχι για να έχουμε αποκλιμάκωση από μόνη της, δηλαδή να κάνουμε ανοσία της αγέλης, δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης ποτέ αλλά θα είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Ερωτηθείς ειδικά για την Κρήτη, που “βράζει”, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, «περιμένουνε να δούμε μια αποκλιμάκωση σε Ηράκλειο και Χανιά» ενώ «η αποκλιμάκωση στο Ρέθυμνο αναμένεται να υπάρξει αργότερα».

Βασιλακόπουλος: Απέχουμε ακόμη πολύ από την ανοσία της αγέλης
Πότε θα υπάρξει κορύφωση του κύματος και πότε θα έχουμε αποκλιμάκωση;

Όσο για το αν θα υπάρξουν μέτρα στην Αττική, τόνισε πως «δεν μπορώ να το φανταστώ ότι θα πάρει κανείς μέτρα τοπικά με την έννοια της υποενότητας της Αττικής διότι παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στη διασπορά στο Λεκανοπέδιο, ανάλογα με την κινητικότητα».

«Για να λειτουργήσουμε θα πρέπει να είμαστε πιο προστατευμένοι», σχολίασε χαρακτηριστικά ενώ αναφορικά με την κορύφωση του κύματος, δήλωσε πως θα πρέπει «να περιμένουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τουλάχιστον και ανάλογα με το πώς θα έχουμε πάει με τον εμβολιασμό, μπορούμε να έχουμε αποκλιμάκωση από τον Οκτώβριο και έπειτα».