Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο & στο όρος Πατέρας στα Βίλια

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα Βίλια Αττικής, με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μια πραγματική μάχη προκειμένου να καταφέρουν να οριοθετήσουν το τεράστιο πύρινο μέτωπο που καίει ένα 24ωρο τώρα από χθες Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, το μεσημέρι.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια, μετά το Beriev, στη μάχη ρίχτηκαν και τα δυο Ilyushin χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια. Η αστυνομία προχώρησε σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του μεγάλου πύρινου μετώπου, διακόπτοντας την κυκλοφορία διακόπηκε στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας- Βιλίων και στον οικισμό της Ψάθας προς Πόρτο Γερμενό – Βίλια.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά οι εκκενώσεις έγιναν ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Η φωτιά καίει πυκνό παρθένο πευκοδάσος, σε δυσπρόσιτο σημείο στο όρος Πατέρα.

Τεράστιο χαρακτήρισε το μέτωπο ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Σημείωσε ότι καίγεται μια περιοχή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων και το έργο κατάσβεσης είναι δύσκολο καθώς δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι.

Νωρίς το πρωί ενεργοποιήθηκε το 112 για την εκκένωση των οικισμών Θέα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Αγία Σωτήρα, ενώ λίγο μετά τις 9 το πρωί ολοκληρώθηκε και η εκκένωση γηροκομείου στην περιοχή. Έπειτα από επικοινωνία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. Οι υγειονομικές δομές που είχαν τεθεί χθες σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα (Τοπικό Ιατρείο Κερατέας και Κέντρο Υγείας Λαυρίου) έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά η αστυνομία λόγω του μεγάλου πύρινου μετώπου που εξακολουθεί να μαίνεται στα Βίλια. Η κυκλοφορία διακόπηκε στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας- Βιλίων και στον οικισμό της Ψάθας προς Πόρτο Γερμενό – Βίλια.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, ειδικά στα Βίλια, και συγκεκριμένα 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Στην πυρκαγιά της Κερατέας που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι και έχει κάψει σπίτια και δάσος, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου όπου επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην χθεσινοβραδυνή ενημέρωση, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι το πύρινο μέτωπο των Βιλίων κατευθύνεται προς τον κάμπο των Μεγάρων ενώ στην Κερατέα η φωτιά έχει σταματήσει στην περιοχή Συντερίνα και δεν υπάρχει φόβος για τον εθνικό δρυμό. Ωστόσο, όπως είπε, στην περιοχή της Λαυρεωτικής έχουν καεί κατοικίες .

Για εμπρησμό μίλησε στον Αθήνα 9.84 για την φωτιά στην Κερατέα ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. «Η φωτιά ήταν εμπρησμός. Έχουμε καταγγείλει και το ύποπτο αυτοκίνητο κι έχει επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία. Δύο υπάλληλοι του Δήμου είδαν το όχημα και δεν έγινε από τυχαίο πρόσωπο» τόνισε. Ο κ. Λουκάς εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Δασαρχείου αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού, τονίζοντας «… το Δασαρχείο ούτε κλαδί δε μας άφηνε να κόψουμε. Ήταν εκεί όχι για να βοηθήσει να σβήσουμε τη φωτιά, αλλά για να μην κόψουμε δέντρα… Επίσης, το έργο της κατάσβεσης δυσκόλεψε και το Υπουργείο Πολιτισμού, που 2 χρόνια τώρα, αρνείται την αδειοδότηση για τη διάνοιξη δρόμου που εξυπηρετεί στην πυροπροστασία».

Στον Αθήνα 9.84 μίλησε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης, ο οποίος τόνισε ότι το πύρινο μέτωπο είναι πάνω από 10- 15 χιλιόμετρα και εξέφρασε την ελπίδα για αίσιο τέλος εάν συνεχίσει να μη φυσάει στην περιοχή. Ωστόσο, όπως είπε, υπήρξε μεγάλη καταστροφή. «Κάηκαν δασικές εκτάσεις από τα Βίλια μέχρι τα Μέγαρα. Ευτυχώς δεν είχαμε ζημιές σε πολλά σπίτια. Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Όπου πήγαιναν τα επίγεια μέσα, η φωτιά έσβηνε. Δεν απειλήθηκε το Πόρτο Γερμενό» ανέφερε

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για τη φωτιά στα Βίλια, έκανε λόγο για μια «μεγάλη οικολογική καταστροφή για το πυκνό δάσος που βρίσκεται στο όρος Πατέρα και την ευρύτερη περιοχή».

Για το άλλο πύρινο μέτωπο στη Κερατέα, τόνισε πως «η φωτιά έχει κρατηθεί παρά τις αναζωπυρώσεις και δεν επεκτάθηκε στον εθνικό δρυμό. Σήμερα το πρωί πρέπει να βρεθούν στο σημείο αρκετά εναέρια μέσα. Μακάρι και τα ρώσικα (αεροπλάνα) να μπορέσουν να βρεθούν. Εμείς σαν Περιφέρεια είμαστε εκεί».

Για το πως ξεκίνησαν οι φωτιές είπε πως είναι θέματα που θα ερευνηθούν. Για τις επίσημες καταγγελίες από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτόπτες μάρτυρες που είπαν πως είδαν εμπρηστές να βάζουν φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε: «Στα Βίλια που βρέθηκα κάτοικοι μας είπαν ότι είδαν τη φωτιά να ξεκινά σε σημείο που δεν δικαιολογείται να υπάρξει έναρξης φωτιάς, σε μια άδεια κατασκήνωση. Όλα θα διερευνηθούν».

Σημειώνεται ότι και σήμερα προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας, για αυτό παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Απόστολος Σκρέκας, είπε πως συνολικά ως σήμερα έχουν γίνει 164 προσαγωγές και 21 συλλήψεις σχετικά με πρόκληση πυρκαγιών. «Έντεκα από τις συλλήψεις και 142 προσαγωγές μόνο στην Αττική» είπε.

Οι δυνάμεις έχουν ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική (ώρα 11:30) για τη φωτιά στα Βίλια αναφέρουν ότι οι δυνάμεις έχουν ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό – έχουν οριοθετηθεί κομμάτια που κατευθύνονταν είτε ανατολικά είτε δυτικά (Αγία Παρασκευή).

Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο και στο όρος Πατέρας όπου έχει ανέβει η πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο. Επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και 24, συνολικά, εναέρια μέσα (Beriev, Καναντέρ και ελικόπτερα – ενώ ξεκίνησαν ρίψεις και τα δύο Ilyushin, χωρητικότητας 40 τόνων). Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατέβει προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Μαζί απέναντι στις φλόγες Έλληνες και Πολωνοί πυροσβέστες

Στη φωτιά των Βιλίων έχουν αναπτυχθεί και οι δυνάμεις των Πολωνών πυροσβεστών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, μαζί με τους Πολωνούς είναι οι Έλληνες συνοδοί τους, οι οποίοι βρίσκονται μαζί τους από τις φωτιές της Εύβοιας. Κατά την ίδια πηγή, οι ομάδες αυτές έχουν αναπτύξει δεσμούς και κώδικες επικοινωνίας γι’ αυτό και τα ζευγάρια δεν άλλαξαν και παρέμειναν δίπλα τους οι ίδιοι Έλληνες αξιωματικοί.

Η ανάρτηση της Πολωνικής πρεσβείας στην Αθήνα:

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της νύχτας το ανεξέλεγκτο μέτωπο που καίει πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα οδήγησε τους αρμόδιους να εισηγηθούν την εκκένωση ακόμα πέντε οικισμών (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα), καθώς και του γηροκομείου «Παναγιά Φανερωμένη».

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την εξαιρετικά δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.