Μεγάλη φωτιά σε Κερατέα & Βίλια - Εκκενώθηκαν Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι & Αγ. Κωνσταντίνος (Εικόνες)

Αγνοείται ηλικιωμένη με κινητικά προβλήματα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική από το πρωί (10:30 π.μ) της Δευτέρας για μεγάλη φωτιά στην Κερατέα, ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι, αρχικά και λίγη ώρα αργότερα των Συντερίνα, Δημολάκι, Άγιο Κωνσταντίνο και Βίλια, καθώς η φωτιά γρήγορα ξέφυγε και φλόγες έφτασαν σε σπίτια.

Εκκενώνονται δε, σύμφωνα με νεότερο μήνυμα από το 112 και δύο οικισμοί στα Βίλλια.

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις στην πυρκαγιά της Κερατέας, όπου γίνεται μάχη να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, οπότε πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της.

Το ίδιο και στην πυρκαγιά στα Βίλια, η οποία επίσης είναι ανεξέλεγκτη και καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί όπως και στην Κερατέα.

Η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει και εκτείνεται αυτή την ώρα σε όλο το τόξο Μερκάτι – Συντερίνα – Άγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια.

Το ένα μέτωπο είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.

Τόσο στην Κερατέα όσο και στα Βίλια πνέουν άνεμοι 4 μποφόρ με ριπές 6 μποφόρ που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Καλά στην υγεία της βρέθηκε και απομακρύνθηκε η ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που αναζητούσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος που μίλησε στο iefimerida.gr, η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δύσβατο σημείο και είναι κοντά σε σπίτια. Για αυτό εστάλη και μήνυμα από το 112 αναφέροντας πως «αν βρίσκεστε στο Μαρκάτι, Κερατέας, εκκενώστε τώρα προς Λαύριο».

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος μίλησε στο iefimerida.gr πρόκειται «για ένα αρκετά μεγάλο μέτωπο το οποίο δυσκολεύει τους πυροσβέστες καθώς οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί και κινούν το πύρινο μέτωπο με μεγάλη ταχύτητα». «Η φωτιά έχει κάψει ήδη έναν μεγάλο λόφο και δεν ξέρουμε τι γίνεται από την πίσω πλευρά», πρόσθεσε.

Επίσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, έχει γίνει διασπορά των δυνάμεων ώστε να περιοριστεί η φωτιά καθώς υπάρχει αέρας και φεύγει γρήγορα, στο σημείο που καίει.

Επιπλέον ενώ στην αρχή επιχειρούσαν 38 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 2 πεζοπόρα με συνδρομή από αέρος 4 αεροσκαφών και 2 ελικοπτέρων, στη συνέχεια αυξήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και πλέον έχουν ως εξής: 38 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 2 πεζοπόρα, με συνδρομή και από αέρος 6 αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων.

Αγωνία: Αγνοείται ηλικιωμένη με κινητικά προβλήματα

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι αγνοείται μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα.

Μιλώντας ο γιος της στον ΣΚΑΪ 100.3, δήλωσε ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σπίτι, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί έχει πιάσει φωτιά. Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής δήλωσε ότι έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων

Από πλευράς αστυνομίας, λόγω πυρκαγιάς διεκόπη η κυκλοφορία οχημάτων στην παλαιά λεωφόρο Κερατέας – Λαυρίου, από τη γέφυρα Αδάμ.

Μετά την ενίσχυση των δυνάμεων και στις δύο πυρκαγιές επιχειρούν αναλυτικά:

  • Στην Κερατέα επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας (1) ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 8 Α/Φ.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ορατός από το διάστημα ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Ορατός είναι από το διάστημα ο καπνός από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κερατέας. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, επεξεργάστηκε φωτογραφίες του ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11, ο οποίος κατέγραψε εικόνες της μεγάλης πυρκαγιάς στο Δήμο Λαυρεωτικής.