Η Τουρκία απελαύνει τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας-Με διάβημα διαμαρτυρίας αντιδρά η Αθήνα

Στην απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, προχωρούν οι τουρκικές αρχές, με την Αθήνα να αντιδρά μέσω έκτακτου διαβήματος διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Σε επικοινωνία που είχε το Thestival.gr μαζί του, ο κ. Βαρυθυμιάδης δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή με έχουν ακόμα στο κρατητήριο. Με ενημέρωσαν ότι σε λίγο θα με αφήσουν. Θα με απελάσουν από τη χώρα. Αν προλάβω την πτήση των 19:00 τότε στις 20:30 θα είμαι στην Αθήνα. Δεν φοβάμαι για μένα αλλά ανησυχώ μήπως δεν δικαιωθεί η θυσία των προγόνων μας».

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Παμποντιακή Ομοσπονδία, ο πρόεδρός της πραγματοποίησε το ταξίδι στην Τουρκία, καθώς θα παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

ΥΠΕΞ: Εκτακτο διάβημα στην Άγκυρα για τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την καταχρηστική κράτηση του Πρόεδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), Γιώργου Βαρυθυμιάδη, από τις τουρκικές αρχές, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας».

Σε επικοινωνία που είχε νωρίτερα τo Thestival.gr μαζί του, ο κ. Βαρυθυμιάδης ανέφερε τα εξής: «Με έχουν στα κρατητήρια του αεροδρομίου. Δεν μου έχουν εξηγήσει τον λόγο, δεν ξέρω τι έχει γίνει».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανάρτησή της στο Facebook, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθηκαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μεταξύ αυτών είναι και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. Σύμφωνα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία, είναι σε εξέλιξη ενέργειες προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

«Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος!

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου.

Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές», γράφει η Ομοσπονδία στην ανάρτησή της.

Δείτε την ανάρτηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας:

? ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ❗️ Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο…

Posted by Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Panpontian Federation of Greece on Friday, August 13, 2021