Νύχτα κόλασης στη Γορτυνία - Μάχη να μην περάσει η φωτιά στο Μαίναλο - Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά

Οι πυρκαγιές στην βόρεια Εύβοια, έχουν κάψει σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα, χωρίς ακόμα να έχουν κατασβεστεί πλήρως, ενώ και στην Γορτυνία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, δυστυχώς.

Μάχη με τις φλόγες έδιναν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά στη Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις εστίες που καίνε κοντά στους οικισμούς, να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων.

Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με τον πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Μάλιστα αναμένονται στη φωτιά στη Γορτυνία επιπλέον χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως είχε ενημερώσει ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και εναέρια μέσα.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία αναμένεται να συνεχίσουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους οικισμών της Γορτυνίας ότι η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες, ενώ έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Κάηκαν σπίτια στο χωριό Πυρρή

Μεγάλες υλικές ζημιές έχει προκαλέσει η φωτιά στο χωριό Πυρρή, στο οποίο κάηκαν ολοσχερώς περίπου 15 σπίτια.

Παράλληλα, κάτοικοι που είχαν παραμείνει στους οικισμούς, οι οποίοι είχαν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα, πραγματοποιούσαν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίζουν εστίες φωτιάς. Όπου τις εντόπιζαν, τις αντιμετώπιζαν με δικά τους μέσα ή ειδοποιούσαν την Πυροσβεστική.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη και κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν.

Εκκενώθηκαν 21 οικισμοί

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες χθες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Οχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Αγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ ολόκληροι οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.