Νέος καύσωνας με 42άρια - Κίνδυνος πυρκαγιάς σε 5 περιφέρειες (Χάρτες)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να «εκτοξεύονται» εκ νέου σήμερα Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 και αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το διήμερο της Τρίτης και Τετάρτης, 10/08 – 11/08, θα συνεχιστεί το νέο κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Η θερμοκρασία, προσθέτει το meteo.gr, θα φτάσει έως και 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όπως παρουσιάζεται στο Χάρτη 1, που διακρίνεται η απόκλιση των θερμοκρασιών από τη μέση κλιματική τιμή στο επίπεδο των 850 hPa (σε ύψος περίπου 1500 μέτρων):

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/kaysonas-kausonas-kairos-10-08-2021-2.jpg.webp?itok=OyKsMTB1

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία στα κεντρικά ηπειρωτικά θα φτάσει τοπικά τους 42 ⁰C. Στο Χάρτη 2 παρουσιάζονται με πορτοκαλί-κόκκινες αποχρώσεις, οι περιοχές όπου οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες την Τρίτη 10/08, θα ξεπεράσουν τους 36 ⁰C:

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/kaysonas-kausonas-kairos-10-08-2021-3.jpg.webp?itok=jmZgCVoU

Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Τρίτη 10/08 στα κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 41-42 ⁰C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39-40 ⁰C.

Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Ρόδο τους 38-40 ⁰C, στην Κρήτη τους 38-39 ⁰C, στις Κυκλάδες τους 35-36 ⁰C και στο Ιόνιο τους 38-39 ⁰C.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/kaysonas-kausonas-kairos-10-08-2021-1.jpg.webp?itok=QIPy7g8_

Κορύφωση και κατόπιν πτώση

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη 12/08 και ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο 14/08-15/08, όπου φαίνεται οι θερμοκρασίες να επανέρχονται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

ΓΓΠΠ: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα  Online

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 5 Περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Τρίτη 10 Αυγούστου 2021, για 5 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για σήμερα είναι οι εξής:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. Σάμου, Π.Ε. Ικαρίας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Π.Ε. Ρόδου, Π.Ε. Καρπάθου, Π.Ε. Κω, Π.Ε. Καλύμνου)

Περιφέρεια ανατολικής Κρήτης (Π.Ε. Ηρακλείου, Π.Ε. Λασιθίου)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Π.Ε. Κεφαλλονιάς, Π.Ε. Ιθάκης, Π.Ε. Ζακύνθου)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π..Ε Ηλείας, Π.Ε. Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.