Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια-Στις Γούβες μπαίνουν οι φλόγες, απειλείται η Γαλατσώνα

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να μαίνεται η καταστροφική φωτιά στην Εύβοια, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται τις τελευταίες ώρες έξω από τα χωριά Γαλατσώνα και Γούβες. 

Συγκεκριμένα, ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

5355702

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Νωρίτερα, πάντως, στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια, ενώ αστυνομικοί ζήτησαν με ντουντούκες από τους λίγους κατοίκους που παραμένουν στο σημείο,  να απομακρυνθούν. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν και οργανώνουν την άμυνά τους στη φωτιά,  κόβοντας  τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους.

Παράλληλα, μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Δωρεάν οι μετακινήσεις με απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Δωρεάν θα πραγματοποιείται η μετακίνηση επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνι Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας, έπειτα από απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σημειώνεται πως σε ferry boat έχουν επιβιβαστεί τις τελευταίες ώρες περίπου 350 άτομα στο Πευκί Ευβοίας, προκειμένου να γλυτώσουν από την πυρκαγιά που πλησιάζει στην περιοχή.

Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, ferry boat σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών.

pevki_kosmos4

Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο ferry boat, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως μέχρι νεωτέρας, μεταφορές προς Εύβοια με δρομολογημένα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία από Αρκίτσα-Αιδηψό και Γλύφα-Αγιόκαμπο θα αφορούν μονάχα περιπτώσεις ατόμων και οχημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες καταπολέμησης των πυρκαγιών ή έκτακτες ανάγκες, που θα αποδεικνύονται. Επίσης, οχήματα μεταφοράς καυσίμων δεν θα εξυπηρετούνται από την πορθμειακή γραμμή Γλύφας – Αγιόκαμπου.

Πρόεδρος Πυροσβεστών : Μέχρι αύριο πρωί θα έχει λήξει ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια

Την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι σήμερα το βράδυ ή μέχρι αύριο το πρωί ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια θα έχει τελειώσει, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το μεσημέρι της  Κυριακής ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Να μην λέμε μεγάλα λόγια, αλλά εκτιμώ ότι θα έχουμε τελειώσει με την φωτιά στην Εύβοια σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος.

Ωστόσο, όπως δήλωσε, το μέτωπο στην Εύβοια μας προβληματίζει ιδιαίτερα: «Οι συνάδελφοί μου με ενημερώνουν για απίστευτες θερμοκρασίες στην περιοχή»

Στάθηκε δε, στην βοήθεια που έχει ήδη καταφθάσει στην Εύβοια από πυροσβεστικές δυνάμεις του εξωτερικού: « Είναι πολύτιμη η βοήθεια από τους Ρουμάνους συναδέλφους μας που επιχειρούν στο Προκόπι και από τις ομάδες πεζοπόρων 100 Ουκρανών».

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, το πύρινο μέτωπο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς οι πυροσβέστες έχουν υπερβάλλει των δυνάμεών τους. «Οι πυροσβέστες είναι εξαντλημένοι. Ούτε νερό δεν προλαβαίνουν να πιούν. Δεν αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός σε αυτές τις συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.