Χαρδαλιάς: Στοχευμένα κοντά σε κατοικημένες περιοχές τα εναέρια μέσα στην Εύβοια-Οι προϋποθέσεις για ρίψεις με ασφάλεια

Σε σχέση με την εικόνα από τα πύρινα μέτωπα στη χώρας μας μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση των εναέριων μέσων, εξηγώντας ότι την χθεσινή νύχτα έγιναν εργασίες συντήρησης και από το πρωί, ειδικά στην Εύβοια, επιχειρούν στοχευμένα, κυρίως στην Εύβοια, κοντά σε κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται σε απειλή.

Αναφερόμενος στην Εύβοια, τόνισε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας. Η προσπάθεια των 17 εναέριων μέσων επικεντρώνεται σε στοχευμένες κατασβέσεις της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

«Οι δυνάμεις στην Εύβοια ενισχύονται διαρκώς. Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη» σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι στην Πάρνηθα υπάρχουν πλέον μόνο αναζωπυρώσεις, ενώ γίνονται και περιπολίες. Ακόμη, εστίασε στη μάχη της Εύβοιας και εξήγησε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν, για να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

«Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότερες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στο σημείο της πυρκαγιάς δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους. Προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:

– να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε
– πού θα ρίξουν
– και, κυρίως, πώς θα φύγουν

«Αν μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν πραγματοποιούνται ρίψεις» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τόνισε ότι στο μέτωπο της Εύβοιας επιχειρούν 17 εναέρια μέσα συνολικά, ανάμεσά τους και το ρωσικό Beriev.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε παράλληλα ότι σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στην Πελοπόννησο η κατάσταση δείχνει σταθερή, ενώ για την πυρκαγιά της Κρήτης είπε ότι δεν απειλούνται μέχρι στιγμές υποδομές και κατοικίες.

Ο ίδιος προειδοποίησε παράλληλα ότι και η σημερινή νύχτα θα είναι δύσκολη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τραυματισμό του πυροσβέστη στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας, λέγοντας ότι είναι, ευτυχώς, σε καλή κατάσταση. Με την ευκαιρία αυτή, ευχαρίστησε όλες τις δυνάμεις πυρόσβεσης, που δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια.