Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Ανατολική Μάνη-Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Κρυονερίου.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

H εικόνα της πυρκαγιάς στην Ηλεία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίσης οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, καθώς επίσης και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο.

Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εξάλλου συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Η μεγαλύτερη αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν στην περιοχή Λάλα και αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες κατάσβεσής της. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί στις γύρω περιοχές.

Όπως μεταδίδει το patrisnews.gr, τρία είναι τα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί σημαντικά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας και έως αργά το βράδυ επιχειρούσαν γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια. Επίσης και στις περιοχές, Χελιδόνι, Κρυονέρι, Πόθου, και Λάσδικα.

Όπως αναφέρει το patrisnews, έχει ξεπεράσει τις 90.000 στρέμματα η έκταση που έχει παραδοθεί στις φλόγες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από την οποία έχει καεί το 70% , εκ των οποίων τα μισά είναι δασική έκταση και τα άλλα μισά γεωργική.

Αυτό λένε τα στοιχεία του Δασαρχείου όπου όμως τη Δευτέρα, μέσω του συστήματος «Κοπέρνικος» θα υπάρχει αναλυτική αποτύπωση του χάρτη των εκτάσεων που έχουν καεί, όπως είπε ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας.

Αναζωπύρωση στη Νεμούτα

Το πέρασμα της πυρκαγιάς από την δασική έκταση κοντά στο χωριό Νεμούτα της προηγούμενες μέρες ήταν τρομακτικό. Οι κάτοικοι του χωριού με αυτοθυσία καθάριζαν χωράφια, κλάδευαν δέντρα προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τους και να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών τους και μετέτρεψε σε στάχτη και αποκαϊδια σπίτια και περιουσίες.

Η προσπάθεια για εκκένωση του χωριού είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίστηκε και το Σάββατο με αρκετούς κατοίκους να αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παράλληλα δόθηκε εντολή για εκκένωση και της Αχλαδινής χωριό που συνορεύει με την Νεμούτα. Οι κάτοικοι με κλαδιά στα χέρια και με λάστιχα συνέβαλλαν στο έργο της πυρόσβεσης ενώ με μηχανήματα άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να ανακόψουν την καταστροφική μανία της πύρινης λαίλαπας.Η κατάσταση μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε τεθεί σε έλεγχο η φωτιά.

Παραμένει το μέτωπο της Αρκαδίας

Όσον αφορά για το μέτωπο που έχει περάσει στην Αρκαδία, δεν απειλεί προς το παρόν άμεσα οικισμούς και η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ανάμεσα και πριν από τις περιοχές Ράχες και Τουμπίτσα.