Ξέφυγε η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία - Καίει σπίτια στη Νεμούτα - Εκκενώθηκαν χωριά & οικισμοί

Τα πράγματα έχουν ξεφύγει και πάλι στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η κατάσταση είναι τραγική, καθώς η φωτιά έχει φτάσει μέσα στο χωριό Νεμούτα και καίει σπίτια και περιουσίες.

Το patrisnews μάλιστα αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους.

Νωρίτερα δόθηκε σήμα να εκκενωθεί η Αχλαδινή, καθώς η φωτιά κινείται προς τον οικισμό. Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Δούκας και Μηλιές Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους.

Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Δούκας ή Μηλιές Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Νεράιδα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Στη Νεμούτα οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει πλέον την περιοχή, μαζί και κάθε ελπίδα να σωθούν τα σπίτια και οι περιουσίες τους.

Στο σημείο βρίσκονται επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και δίνουν τιτάνια μάχη με το πύρινο μέτωπο ώστε να την οριοθετήσουν και να διασώσουν ότι μπορούν από το πανέμορφο δάσος της περιοχής.

Δραματική είναι η φωτογραφία που δημοσιεύει το patrisnews, στην οποία φαίνεται ένας κάτοικος να βλέπει τη φωτιά να πλησιάζει στο σπίτι του από την αυλή του, χωρίς να μπορεί ή να αντέχει πια να κάνει το παραμικρό. Μια εικόνα απόγνωσης πραγματικά.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/fotia-arxaia-olympia-nemouta1.jpg.webp?itok=D4GB862i

Το πέρασμα της πυρκαγιάς από την δασική έκταση κοντά στο χωριό Νεμούτα της προηγούμενες μέρες ήταν τρομακτικό. Οι κάτοικοι του χωριού με αυτοθυσία είναι εκεί και καθαρίζουν χωράφια, κλαδεύουν δέντρα προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τους και να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα αεροσκάφη κανανταίρ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η φωτιά καίει και τον οικισμό Τσαπαρέικα.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/fotia-arxaia-olympia-nemouta4.jpg.webp?itok=gmQvtYkD

Μήνυμα του 112 σε Δούκα και Μηλιές

Νωρίτερα δόθηκε σήμα να εκκενωθεί η Αχλαδινή, καθώς η φωτιά κινείται προς τον οικισμό. Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Δούκας και Μηλιές Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Δούκας ή Μηλιές Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Νεράιδα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/fotia-arxaia-olympia-nemouta3.jpg.webp?itok=7gcP5-8H

Εφιαλτικές στιγμές στην Αχλαδινή

Οι κάτοικοι της Αχλαδινής απευθύνουν μέσω του ilialive.gr έκκληση για βοήθεια.

Οι φλόγες καίνε ήδη τα πρώτα σπίτια σύμφωνα με το τοπικό Μέσο, ενώ οι κάτοικοι αν και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης αρνούνται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, καθώς το χωριό ζει αποκλειστικά από την κτηνοτροφία και αδυνατούν να μεταφέρουν τα ζώα τους σε κάποιο ασφαλές σημείο.

Το νερό στην περιοχή είναι λιγοστό και οι κάτοικοι ζουν εφιαλτικές στιγμές βλέποντας την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει ότι βρίσκει στο διάβα τους.

Οι ίδιοι ανήμποροι να σώσουν τα σπίτια τους αλλά και τις ζωές τους που απειλούνται άμεσα, ζητούν μεγαλύτερη συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των ενάεριων μέσων.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/fotia-arxaia-olympia-nemouta5.jpg.webp?itok=3MpF41oS

Αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Αχλαδινής -Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της εθνικής οδού Τρίπολης – Πύργου

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αναζωπυρώσεις του πύρινου μετώπου στην περιοχή της Αχλαδινής, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «οι φλόγες πλησιάζουν την κοινότητα της Αχλαδινής και παράλληλα το πύρινο μέτωπο φαίνεται να κινείται εκ νέου προς την περιοχή Λάλα, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στις περιοχές Δούκας και Μηλιές».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου από την περιοχή Καλλιάνι μέχρι το ύψος του 106ου χιλιομέτρου, λόγω φωτιάς.