Κόλαση για 5η μέρα στην Εύβοια - Εκκλήσεις για εναέρια & επίγεια μέσα - Καίγονται χωριά

Ολόκληροι οικισμοί εξαφανίστηκαν στις φλόγες, που καίνε την Εύβοια - Εικόνες και Video

Στην φλεγόμενη για 5η ημέρα σήμερα Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 Εύβοια, η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη, οι Ροβιές είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν μέσα στη νύχτα και δοκιμάζονται εκ νέου από την πύρινη λαίλαπα. Μετόχι, Ζωοδόχος Πηγή και Καλύβια είδαν τις φωτιές να μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών και όλες τις προσβάσεις αδιάβατες για την βοήθεια που περιμένουν εκλιπαρώντας να σταλεί. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη.

Ολόκληροι οικισμοί, έχουν εξαφανιστεί στις φλόγες. Έχουν σβήσει απ’ τον χάρτη…

Αυτή την ώρα η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι με τις εκκλήσεις από τους κατοίκους για εναέρια μέσα να είναι συνεχείς.  Στο χωριό εκτός από τους πυροσβέστες, έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/evoia-fotia-limni-ekkenosi-6.jpg.webp?itok=S7IbFDpV

Το μέτωπο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κινείται και προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από τον καπνό του πύρινου εφιάλτη. Η ορατότητα είναι πια ελάχιστη και τα εναέρια μέσα είναι δύσκολο, λένε οι αρχές, να προσφέρουν βοήθεια και να διευκολύνουν την κατάσταση.

Τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης δε, τρέχουν από εστία σε εστία, από έκκληση σε έκκληση αλλά τα μέτωπα που έφτασαν από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο συνεχίζουν με την ίδια ένταση και προς τα νότια. Τα χωριά της βορειοανατολικής Εύβοιας ζουν ακόμα τον ίδιο εφιάλτη.

Από την άλλη πλευρά όλο το τμήμα από τις Κεχριές, τη Δάφνη, τη Μυρτιά, την Βατερή και τη Λίμνη δοκιμάστηκαν άγρια μέχρι που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Με καράβια φυγαδεύτηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι προς Αιδηψό.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/evoia-fotia-limni-ekkenosi-9.jpg.webp?itok=madXR8sx

Βορειότερα, στις Ροβιές, το νέο μέτωπο που κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, με συνέπεια μέσα στη νύχτα να γίνονται εκκενώσεις στις κατασκηνώσεις της μητρόπολης αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού οι εξελίξεις εφιαλτικές. Οι φλόγες είτε επιστρέφουν στα χωριά για 2η ή 3η φορά όπως στα χωριά Μαρούλι, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, είτε το μέτωπο χαράζει καινούργια πορεία και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να προχωράει σε εκκενώσεις όπως έγινε με την Τσαπουρνιά.

Το χτυποκάρδι για το Ελληνικό, τα Αβγάρια, τη Γαλατσώνα και την Μονοκαρυά συνεχίζεται με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να δημιουργήσεις ζώνες προστασίας, γύρω από τα χωριά, για να ανακόψει την πορεία, είτε προς Ιστιαία, είτε προς το Ψαροπούλι και την υπόλοιπη παραλιακή περιοχή.

Έκκληση από τον Περιφερειάρχη

Δεν είναι μόνο τα εναέρια μέσα που δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από την Εύβοια, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη και για τα επίγεια πλέον λόγω της τεράστιας έκτασης της φωτιάς .

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/evoia-fotia-limni-ekkenosi-8.jpg.webp?itok=tx3UB-Qp

‘Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. «Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ Φάνης Σπανός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει:

Βόρεια Εύβοια: Η φωτιά μπήκε μέσα στη Λίμνη – Δραματική διάσωση εκατοντάδων από τη Λίμνη δια θαλάσσης – Φλέγονται Κεχριές, Μουρτιά, Λίμνη, Ροβιές (video) - Prisma Radio

«Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!». Για να καταλήξει: «Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!»

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/evoia-fotia-limni-ekkenosi-10.jpg.webp?itok=fh2-AegW

Με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν ακόμη 23 άτομα από παραλία στις Ροβιές

Επιπλέον 23 πολίτες απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από παραλία στις Ροβιές Ευβοίας και μεταφέρθηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού στο Ferry Boat “ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ” το οποίο και παραμένει στο λιμάνι Λίμνης Ευβοίας.

«Θέλουμε επιτέλους σοβαρό αριθμό εναέριων μέσων»

Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. «Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ Φάνης Σπανός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!».

Για να καταλήξει, κλείνοντας: «Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ»…