Χαρδαλιάς: Eνεργές οι 64 από τις 154 πυρκαγιές στη χώρα-Μια ακόμη πιο δύσκολη νύχτα μπροστά μας

Για «πρωτοφανές φαινόμενο» έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα μας.

Σήμερα ήταν ακόμα πιο δύσκολη ημέρα, με τις φωτιές σε Πάρνηθα και Μαραθώνα να είναι σε εξέλιξη ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το τελευταίο 24ωρο είχαμε 98 νέες ενάρξεις και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν σήμερα σε 154 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Με 64 από αυτές, όπως ενημέρωσε, να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανοικτές, με σημαντικότερες εκείνες που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, «όπου σήμερα αντιμετωπίσαμε νέο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κρήτη και Γρεβενά».

Πύρινα μέτωπα σε Αττική και Βόρεια Εύβοια

Για τα πύρινα μέτωπα στην Αττική, επεσήμανε ότι στην Πάρνηθα έπνεαν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ με ταχύτητα 66 χλμ. την ώρα δημιουργώντας νέες εστίες. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε διάφορες εστίες με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Βαρυμπόμπη, αλλά και σε διάσπαρτες εστίες και στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού και κυρίως στο ύψος του σταθμού των διοδίων στις Αφίδνες», επισήμανε ο υπουργός.

Στη Βόρεια Εύβοια, όπως είπε, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη με πορεία προς νότο λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων. Στην περιοχή επιχειρούν  240 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα και 60 οχήματα. Τόνισε δε ότι το λιμενικό απεγκλώβισε πάνω από 631 άτομα στην Εύβοια

Εκτενή αναφορά έκανε ο υφυπουργός και στη συνδρομή ξένων δυνάμεων από Κύπρο, Γαλλία, Κροατία, Ελβετία, Ισραήλ, Σουηδία κλπ, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται στη μάχη.

Θλίψη για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη

Ευχαρίστησε παράλληλα τους πυροσβέστες για όσα προσφέρουν σε συνεργασία και με τους εθελοντές, που ρίχτηκαν στη μάχη υπό αντίξοες και συχνά πολύ επικίνδυνες και πρωτόγνωρες συνθήκες.

Εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε σήμερα τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε πως οι πολίτες που έχουν ανάγκη στέγασης, καθώς έχει διαταχθεί η εκκένωση των περιοχών όπου διαμένουν, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135.

Τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, αλλά και με τις αστυνομικές αρχές, δραστηριοποιούνται σε Αττική, Τολοφώνα, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία, επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις συλλήψεις, στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα.

«Έχουμε μπροστά μας μια ακόμη πιο δύσκολη νύχτα » είπε κλείνοντας την έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός.

Δείτε την ενημέρωση για τις πυρκαγιές από τον Ν. Χαρδαλιά: