Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα στην Αττική-Εκκενώνονται Θρακομακεδόνες, Σταμάτα, Ροδόπολη και Βαρυμπόμπη, σε πύρινο κλοιό Άγιος Στέφανος και Κρυονέρι

Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στη βορειανατολική Αττική, η οποία πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη σε πολλά μέτωπα, έχοντας ήδη κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και πολλά σπίτια. Εξαιτίας μάλιστα της επικινδυνότητας της κατάστασης, η μία περιοχή εκκενώνεται μετά την άλλη με απανωτά μήνυμα από το 112.

Νέα μέτωπα έχουν δημιουργηθεί από νωρίς το απόγευμα σε Άγιο Στέφανο και Σταμάτα, ενώ μεγάλη εστία εκδηλώθηκε και στο Κρυονέρι.Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των Θρακομακεδόνων.

«Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές μέσω Λεωφόρου Κύμης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε το μήνυμα.

Νωρίτερα, το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης σε Σταμάτα και Ροδόπολη και αμέσως μετά σε Βαρυμπόμπη, όπου η αναζωπύρωση εντοπίστηκε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά.

«Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες, Αχαρνές για λόγους ασφαλείας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει.

Σύμφωνα με το μήνυμα που εστάλη νωρίτερα από το 112, οι πολίτες καλούνταν να εκκενώσουν οι πολίτες τη Σταμάτα και τη Ροδόπολη και να κατευθυνθούν προς Αθήνα.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Άγιο Στέφανο το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική.

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς και τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί από νωρίς.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Φωτιά στην Αττική: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα – Εκκενώνονται Βαρυμπόμπη, Σταμάτα και Ροδόπολη - Σε πύρινο κλοιό Κρυονέρι, Αγ. Στέφανος (Συνεχής ενημέρωση)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Παράλληλα, μαίνεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Άνω Λόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

kryoneri__11_

Αυτή τη στιγμή οι άνεμοι δεν είναι σταθεροί και έτσι κάθε στιγμή κινδυνεύουν νέες περιοχές.

Οι αρχές δίνουν μάχη στο Πευκόφυτο, που είχε εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός  Ποντίων Αγίου Στεφάνου, με νέο μήνυμα του 112. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε Αστυνομία και Πυροσβεστική για να τους απομακρύνουν. Οι κάτοικοι των δύο οικισμών καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα, μέσω λεωφόρου Θησέως και προς Κηφισιά.

Στις φλόγες ο δρόμος Μαραθώνα -Σταμάτας

Η πυρκαγιά μαίνεται στη λίμνη του Μαραθώνα, καίγοντας πεύκα, ενώ κατευθύνεται προς τα βόρεια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Νίκος Πέππας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ότι το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό στην Σταμάτα και απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των πτητικών μέσων. Οι κάτοικοι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

kryoneri__9_

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με νέο μήνυμα από το «112» εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων Αγίου Στεφάνου, καθώς η πυρκαγιά που απειλούσε το Καλέτζι Μαραθώνα κατευθύνεται προς τα εκεί.

Εκτός ελέγχου είναι και το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο στον παράδρομο της εθνικής οδού.

Τραγική η κατάσταση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται άνεμοι από το μεσημέρι και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.