Δραματικές ώρες για την Ηλεία-Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης

Εφιαλτικές στιγμές συνεχίζουν τα βιώνουν για δεύτερη ημέρα οι κάτοικοι της Ηλείας, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες παραμένει ανεξέλεγκτη.

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στα χωριά Μουριά και Κάμενα, με τον αντιπεριφερειάρχη να κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται δύσκολες, καθώς τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι θα υπάρξει βελτίωση. Ήδη οι φλόγες έχουν περάσει από Πεύκες και Λάλα, καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις και παρά τις προσπάθειες, το πύρινο μέτωπο επεκτείνεται δραματικά, ενώ οι εστίες είναι πολλές και διάσπαρτες.

«Η Ηλεία δοκιμάζεται για μια ακόμα φορά», τονίζει σε μήνυμά του, με αφορμή τις φωτιές, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, και προσθέτει: «Από την Τετάρτη 4 Αυγούστου, καταβάλλεται μια πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια, από το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων και του στρατού, για να ανακόψουμε το πύρινο μέτωπο». Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι «είναι καθοριστικής σημασίας και η συμβολή των κατοίκων των πληττόμενων κοινοτήτων, οι οποίοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, προσπαθούν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους».

fwtia_ilia1

Αναφερόμενος στα αίτια της πυρκαγιάς, υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι «η πορεία της πυρκαγιάς και τα χαρακτηριστικά της, αποδεικνύουν, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ένα σχέδιο να πλήξουν τον τόπο μας, τις ζωές, τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». «Οι αρμόδιες αρχές», συνεχίζει, «ήδη ερευνούν τις συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών».

Επίσης, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες, «να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί», με αφορμή το γεγονός, ότι «αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει δείκτη επικινδυνότητας 5 (κατάσταση συναγερμού), με καιρικές συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, οι οποίες μεγιστοποιούν τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης νέων πυρκαγιών».

Εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στη μέρα εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος, μιλώντας στο Open για τις φωτιές στην περιοχή, εντοπίστηκε από συστήματα παρακολούθησης άτομο με μηχανάκι, το οποίο όπου σταματούσε μετά από λίγο φούντωνε φωτιά.

«Ήταν 2 χιλιόμετρα από τον Πύργο, στην περιοχή Λαμπέτι. Εντοπίστηκε από τα συστήματα παρακολούθησης άτομο με μηχανάκι το οποίο, όπου σταματούσε, μετά από λίγο φούντωνε φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύποπτος συνελήφθη και ανακρίνεται από τις αρχές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το περιστατικό το έχουν δει και πολίτες αλλά υπάρχει καταγεγραμμένο και σε άλλα συστήματα.

patrisnews

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου λόγω βλάβης

Σημειώνεται ότι ένα ελικόπτερο Ericson που επιχειρούσε στην κατάσβεση στα μέτωπα της Ηλείας, παρουσίασε βλάβη και αναγκάστηκε να προσγειωθεί νωρίτερα σε οικόπεδο πέριξ της εθνικής οδού, ανάμεσα σε Κολίρι και Λαμπέτι, στο ύψος του Κούβελου.

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο χωράφι, χάρη στις ενέργειες των πιλοτών, αλλά η απώλεια του από τις επιχειρήσεις κρίνεται σημαντική, δεδομένης της κατάστασης.

Δείτε το βίντεο του patrisnews.com: