Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα στην Αττική: Καίνε Δροσοπηγή και Κρυονέρι-Μέχρι τα διόδια των Αφιδνών οι φλόγες

Εκτός ελέγχου είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς που προέκυψαν από την αναζωπύρωση της φωτιάς στους πρόποδες της ανατολικής Πάρνηθας το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι φλόγες έχουν περάσει μέσα από την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, περιοχές που έχουν ήδη εκκενωθεί, καίγοντας δεκάδες σπίτια και έχουν φτάσει σε δασική περιοχή που βρίσκεται κοντά στα διόδια των Αφιδνών.

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η κατάσταση καθώς οι φλόγες είναι τεράστιες και είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν.

Εκκενώθηκαν οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.

Από την Πολιτική Προστασία εστάλη μήνυμα από το 112 προς τις παραπάνω περιοχές καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας».

Λίγο μετά τις 19:00 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 εστάλη και για Ιπποκράτειο Πολιτεία. Πιο συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει «αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Πέντε τραυματίες με ελαφρά εγκαύματα μεταφέρονται στο ΚΑΤ

Πέντε άτομα που φέρουν ελαφρά εγκαύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο ΚΑΤ από την περιοχή της Δροσοπηγής και του Κρυονερίου. Ήδη στο σημείο κατευθύνονται πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ δέχεται κλήσεις για περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.Αναπτύσσει δυνάμεις, ασθενοφόρα και πληρώματα, στα διόδια των Αφιδνών και του Αγίου Στεφάνου.

Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ στην περιοχή έχουν αυξηθεί. Δύο μοτοσικλέτες άμεσης επέμβασης, 7 ασθενοφόρα και μια κινητή ιατρική μονάδα.

Σημειώνεται πως πριν από το Κρυονέρι η πύρινη λαίλαπα πέρασε και από τη Δροσοπηγή. Ήδη εστάλη μήνυμα από το 112 το οποίο ανέφερε πως «αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών_Λαμίας».

drosopigi-kryoneri__1_

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Στη Δροσοπηγή που ήμουν πριν λίγο η φωτιά ήταν στα 70-60 μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Φύγαμε κακήν κακώς», δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλης Κόκκαλης ενώ προσθέτει ότι φωτιά κατευθύνεται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί, παντού η αστυνομία έχει βγει έξω και άνθρωποι από τους δήμους και διώχνουν όλο τον κόσμο», επισημαίνει, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πυρκαγιά μαίνεται και κοντεύει να φτάσει στα σπίτια.

Μάλιστα, εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στη Δροσοπηγή να εκκενώσουν τώρα την περιοχή προς Αθήνα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, καθώς η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Πλέον η φωτιά έχει φτάσει και πολύ κοντά στους θησαυρούς των ανακτόρων στο Τατόι, ενώ ο άνεμος που άλλαξε πορεία κινείται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Επίσης το Κρυονέρι βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Βαρυμπόμπη. Οι πυροσβέστες δίνουν τεράστια μάχη ώστε να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό.

«Η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στους πρόποδες της Πάρνηθας, έχει φτάσει στο πρώην Βασιλικό Κτήμα του Τατοΐου», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, εξαπλώνεται συνεχώς, κινείται βορειοδυτικά έχει φτάσει μέσα στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου και όπως με ενημερώνουν από την πυροσβεστική βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί για να αποθηκευτούν τα αντικείμενα των ανακτόρων και κινείται με κατεύθυνση προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην περιοχή πνέει και άνεμος, ο οποίος παρόλο που δεν είναι πολύ δυνατός δυσχεραίνει την κατάσταση.

Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, ενώ αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων, προκειμένου η πυρκαγιά να μην ξεφύγει.

Φωτιά στη Δροσοπηγή: Τεράστια αναζωπύρωση – Αδύνατο να συγκρατηθεί

Εντολή εκκένωσης για Ιπποκράτειο Πολιτεία και Δροσοπηγή

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Δροσοπηγή είχε σταλεί και νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, ζητούσε από τους κατοίκους στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να απομακρυνθούν από τα σπίτια προς την εθνική οδό για Αθήνα, ενώ οι κάτοικοι της Δροσοπηγής προς Αφίδνες. «Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας. Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αφίδνες ή Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» τονίζεται στο μήνυμα.

Ακολούθησε κι άλλο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους. Η δεύτερη αναζωπύρωση είναι μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς κοντά στις Αδάνες.

Παράλληλα, οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή αποκλείονται για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων, με την Τροχαία να κόβει τα οχήματα στο ύψος της γέφυρας της Βαρυμπόμπης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς

H αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε όλους τος δρόμους που οδηγούν προς την περιοχή.

Επίσης, διακόπηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Οδού, η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

«Η Νέα Οδός ενημερώνει πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.

Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.

Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας».