Εισαγγελική παρέμβαση για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Ξανά κακούργημα ο εμπρησμός

Προκαταρκτική έρευνα ξεκινά από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, που κατέκαψε τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

Η εισαγγελία παρενέβη μετά από δημοσιεύματα, αλλά και από σχετική αναφορά δικηγόρου της περιοχής, με την οποία τίθεται μία σειρά από ερωτήματα, όπως:

  • Ξεκίνησε( όπως διαδίδεται) η φωτιά από μετασχηματιστή;
  • Είναι αληθές όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 4.8.2021, ότι σε πολλές περιοχές (όπως πχ.Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης;
  • Είναι συμβατό για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού;

Τα παραπάνω ζητήματα μεταξύ άλλων θα τεθούν στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας την οποία θα διενεργήσει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-08/fotia-stin-varympompi-pyknos-kapnos.jpg.webp?itok=nc4I6Ct0

Ξανά κακούργημα ο εμπρησμός – Είχε αποφασιστεί στο υπουργικό συμβούλιο του φετινού  Ιουλίου

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, τις οποίες επικαλείται το iefimerida.gr, η αυστηροποίηση περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου, πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές, και εντός Αυγούστου θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε ο εμπρησμός να γίνει και πάλι κακούργημα.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, στον παλιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε απευθείας με κακούργημα, κάτι που άλλαξε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Υπενθυμίζεται πως το άρ. 264 είναι απλός εμπρησμός και το αρ. 265 εμπρησμός δασών, ενώ το άρθρο 265 ορίζει την τιμωρία για εμπρησμό σε δάση.

Στον παλαιό Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε απευθείας με κακούργημα και τιμωρούνταν με κάθειρξη 5 έως 10 έτη που δεν έπαιρνε αναστολή (δηλαδή η ποινή εκτιόταν άμεσα). Εάν από τον εμπρησμό καίγονταν πολλές εκτάσεις, επιβαλλόταν κάθειρξη 5-20 έτη και υπό προϋποθέσεις (εάν η πράξη γινόταν για ιδιοτέλεια) 10-20 έτη. Επομένως, προ ΣΥΡΙΖΑ οι ποινές ήταν για κακούργημα από 5-20 έτη που εκτίονταν χωρίς αναστολή.

Σε περίπτωση, δε, θανάτου ατόμων από την πυρκαγιά,  η προβλεφθείσα ποινή ήταν από 10 έτη έως ισόβια, γιατί τυγχάνει εφαρμογής το άρ. 264 που είναι η απλή διάταξη για εμπρησμό.