Aνεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια-Εκκενώνονται οικισμοί, εφιαλτικές ώρες για τις Ροβιές

Ανεξέλεγκτη μαίνεται από χθες η πυρκαγιά στην Εύβοια, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ τον εφιάλτη ζουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι του οικισμού Ροβιές.

Πολύ δύσκολες ώρες ζουν τις τελευταίες στιγμές και οι κάτοικοι στις Ροβιές και ενόψει της τεράστιας έκτασης που έλαβε η καταστροφική πυρκαγιά οι αρχές καλούν τους κατοίκους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών με σκάφη του Λιμενικού στις Ροβιές Εύβοιας όπου αρκετοί πολίτες για να αποφύγουν τις φλόγες κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής.

Επειδή όμως η πύρινη λαίλαπα πλησιάζει με γρήγορη ταχύτητα αποφασίστηκε η απομάκρυνση τους με δύο σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη και μια “παντόφλα” που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλοι οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης οι πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία Τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία, καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία ανάμεσα στα χωριά Δαμιά και Παλαιοχώρι. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

 

Limni-arthro

Ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία. Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι πυροσβέστες κυνηγούν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στις Ροβιές περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει.

Έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Εύβοια, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, απηύθυνε μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

«H κατάσταση είναι εκτός ορίων-Καιγόμαστε ολοσχερώς»

Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι εκτός ορίων. Καιγόμαστε ολοσχερώς. Καίγονται σπίτια και ξενοδοχεία τις Ροβιές. Έχουν καεί πάνω από 50.000 στρέμματα».

Όπως περιέγραψε αυτή τη στιγμή τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι τουλάχιστον τρία και το μήκος τους ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα. Το ένα μέτωπο, που είναι και το μεγαλύτερο, κινείται προς το δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, το δεύτερο προς την κωμόπολη των Ροβιών και το τρίτο προς τους Κουρκουλούς.

Ο κ. Τσαπουρνιώτης σημείωσε ότι έχουν εκκενωθεί πολλά χωριά, καθώς από το μεσημέρι πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι.

Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση περισσότερων από δέκα οικισμών.

Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.Σε εκκένωση του χωριού Ροβιές, στην Εύβοια, προχώρα αυτή τη στιγμή η αστυνομία, η περιφέρεια και ο δήμος μετά την εντολή που δόθηκε από την Πυροσβεστική παράλληλα σε εκκένωση προχώρα και στο χωριό Παλαιοχώρι. 

Χαρδαλιάς για Βόρεια Εύβοια: Δραματική η κατάσταση

Κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι δραματική παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια και υπάρχει κλιμάκωση της κινητοποίησης και ενίσχυση δυνάμεων καθώς άλλαξαν τα δεδομένα, με την αλλαγή της φοράς των ανέμων σε βορειοανατολικούς. Για το λόγο αυτό , στις 12.20, εστάλη sms 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι για να εκκενώσουν άμεσα προς Ιστιαία.

Πιο αναλυτικά, ως προς την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή Μυρτιά, μέσω 112 εστάλησαν 3 sms, το 1ο στις 18:00 για εκκένωση στις περιοχές Καλαμούδι και Ρετσινόλακκος και το 2ο στις 19:55 για εκκένωση στις περιοχές Σηπιάδα και Ρετσινόλακκος προς ασφαλή κατεύθυνση, ενώ σήμερα στις 03:00 τα ξημερώματα εστάλη το 3ο sms για εκκένωση στους οικισμούς Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: Ξεπερνούν τα 20 μέτρα οι φλόγες - Ζώνη δίπλα στα σπίτια κάνουν οι πυροσβέστες – Στις παραλίες οι κάτοικοι (Βίντεο)

Σήμερα το πρωί μετά από σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά και από τον Όσιο Δαυίδ. Επιχειρούν 95 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα και από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στο νοσοκομείο τρεις πυροσβέστες – Εγκλωβισμοί στο χωριό Κουρκουλοί

Εφιαλτικές στιγμές στο χωριό Κουρκουλοί το οποίο έχουν κυκλώσει οι φλόγες και έχουν εγκλωβίσει μέσα σε αυτό τόσο πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα όσο και κατοίκους οι οποίοι ψάχνουν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν. Την ίδια στιγμή επιχειρούν 3 καναντέρ και 1 ελικόπτερο και οι εκκλήσεις είναι συνεχείς, καθώς τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και καίνε ανεξέλεγκτα.

Την ίδια στιγμή οι φλόγες κύκλωσαν τους πυροσβέστες μέσα στο χωριό, που έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες που είχαν αρκετά μέτρα ύψος.

Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

«Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.