Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βαρυμπόμπη-Kαίγονται σπίτια, εκκενώνονται Θρακομακεδόνες και Ολυμπιακό Χωριό

Ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112

Ανεξέλεγκτη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη και η οποία καίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών, κοντά στο Τατόι. Ενεργοποιήθηκε το 112, ενώ ένα τοξικό νέφος από την πύρινη ζώνη διαχέεται στην ατμόσφαιρα της Αττικής.

Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί σπίτια στην Βαρυμπόμπη, καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται από το μεσημέρι έχει φτάσει στην πλατεία του οικισμού, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών, Μιχάλης Βρεττός.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ζώα που βρίσκονταν στις αυλές σπιτιών έχουν καεί και τόσο οι αστυνομικές δυνάμεις όσο και οι δημοτικές αρχές πηγαίνουν πόρτα-πόρτα προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι κάτοικοι με ασφάλεια.

Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα καίγονται στην Βαρυμπόμπη από το πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία έχει επεκταθεί και στις Αδάμες και έχει οδηγήσει τις αρχές να εκκενώσουν οικισμούς.

Όπως μετέδωσε το OPEN στην Βαρυμπόμπη το πύρινο μέτωπο πέρασε μέσα από αυλές και επιχειρήσεις αφήνοντας πίσω της στάχτες. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από ένα καμένο αυτοκίνητο, το οποίο έχει γίνει κυριολεκτικά στάχτη.

 

«Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι ανεξέλεγκτη και έχουν κινητοποιηθεί πολλές δυνάμεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Άννα Ευθυμίου εκκενώθηκαν ήδη οι οικισμοί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη και η Άνω Βαρυμπόμπη, ενώ πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τους Θρακομακεδόνες.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 καλώντας μέσω μηνύματος όσους βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες ή στο Ολυμπιακό Χωριό ή στην Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν προς Αχαρνές.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Επείγουσα Ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Νωρίτερα οι πολίτες καλούνταν να φύγουν προς Θρακομακεδόνες.

Έκκληση να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την Άνω Βαρυμπόμπη απηύθυνε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Μιχάλης Βρεττός, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η φωτιά πλησιάζει πάρα πολύ κοντά σε σπίτια. «Με ντουντούκες και συναγερμούς προσπαθούμε μαζί με την αστυνομία να ειδοποιήσουμε τον κόσμο να εκκενώσει προληπτικά τα σπίτια του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

varimpompi-main

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Αδάμες, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Εθνική Οδό, καθώς εκεί είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Βαρυμπόμπη μετά την έκρηξη σε υποσταθμό υψηλής στάθμης της ΔΕΗ.

Επιπλέον, εκκενώθηκε προληπτικά και η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», που βρίσκεται κάτω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης. Περίπου 80 παιδιά που φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ κι έχουν αρχίσει ήδη να τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.

Κρανίου τόπος Βαρυμπόμπη - Αδάμες: Χάος με καμένα σπίτια, δεκάδες απεγκλωβισμούς - Εικόνες ολικής καταστροφής

Παράλληλα, ενισχύονται οι δυνάμεις στην πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών. Επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 5 Α/Φ.

Επίσης, στη φωτιά συνδράμουν πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η πυρκαγιά έχει τρεις μεγάλες εστίες. Η μια είναι στην Άνω Βαρυμπόμπη, η άλλη είναι πολύ κοντά σε ιππικούς ομίλους της περιοχής, ενώ η τρίτη, η οποία εμπνέει και τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι πολύ κοντά στον οικισμό Αδάμες, κοντά στην Εθνική Οδό.

5352691.jpg

Το μεσημέρι της Τρίτης ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το 112 για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Εστάλη sms στις 14:25 σε όσους βρίσκονται σε Βαρυμπόμπη ή Κρυονέρι ζητώντας να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-08/112-varympompi.jpeg.webp?itok=-n53iyxT

Οι εκρήξεις στους μετασχηματιστές ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν προκαλέσει σοβαρές βλάβες, διακοπές και εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της Αττικής.

5352733.jpg

 

5352689.jpg

Οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές, το βράδυ πλησιάζει και η ανησυχία εντείνεται, καθώς το σκοτάδι δεν επιτρέπει την επιχείρηση εναέριων μέσων κατάσβεσης. Η μάχη με τις φλόγες θα είναι σίγουρα ολονύκτια και πάρα πολύ δύσκολη.

ΦΩΤΙΑ

Πού έχει διακοπεί αυτή την ώρα η κυκλοφορία

Εξαιτίας της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, αυτή την ώρα έχει διακοπεί ξανά η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Λ. Τατοΐου από την Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην οδό Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης, στην Λ. Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία-Ταβέρνα Λάμπρος). Η κυκλοφορία έχει επίσης διακοπεί και πάλι στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

Αναστέλλονται δρομολόγια του τρένου

Αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56,58 και 59 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και ομοίως τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

5352693.jpg

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών, το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και στο Μαντούδι Ευβοίας.

Πιο συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε επιφυλακή:

• Το Νοσοκομείο Σισμανόγλειο

• Το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής)

• Το Νοσοκομείο Κηφισιάς «’Αγιοι Ανάργυροι»

• Το Νοσοκομείο Χαλκίδας

• Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια όσοι είχαν εγκλωβιστεί

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά. Επίσης, απομακρύνθηκαν και τα άλογα από τους ιππικούς ομίλους της περιοχής.