«Φλέγεται» η χώρα μας-Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας για την Ελλάδα με 46,3 βαθμούς (LIVE η πορεία του καύσωνα)

Σε καμίνι έχει μετατραπεί όλη η Ελλάδα, καθώς λόγω του ισχυρού κύματος καύσωνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας σημειώνονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας σημείωσε σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα σημειώθηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 46,3 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθούν η Λάρισα με 44,9 βαθμούς Κελσίου, η Σπάρτη με 44,7 βαθμούς Κελσίου, το Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 44,4 βαθμούς Κελσίου και η ευρύτερη περιοχή της Θήβας με 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ έκτη στη λίστα είναι η περιοχή Νταλαμάν της Τουρκίας με 44 βαθμούς Κελσίου.Η μέγιστη στην Αθήνα έφτασε στους 42°C στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Από τα ισχυρότερα των τελευταίων δεκαετιών το «επικίνδυνο» φετινό κύμα καύσωνα

Ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Παράλληλα, η ΕΜΥ επισημαίνει ότι είχε προβλέψει έγκαιρα το φαινόμενο και το είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο.

Αναλυτικά, η ανάρτηση της ΕΜΥ αναφέρει: «Δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή με διάρκεια 11 ημερών, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Η ΕΜΥ προέβλεψε έγκαιρα το φαινόμενο και το χαρακτήρισε άμεσα ως Επικίνδυνο».

Δείτε ζωντανά την πορεία του καύσωνα μέσω δορυφόρου:

Συνεχίζεται ο καύσωνας και την Τρίτη

Συνεχίζεται και αύριο ο ισχυρός καύσωνας σε ολόκληρη τη χώρα, με μέγιστες θερμοκρασίες έως τους 44-45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλές ελάχιστες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διατηρήσουν το πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας των πολιτών, ιδίως στα αστικά κέντρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, τη Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 42-43 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς βόρειοι και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 41-43 βαθμούς.