Το κρίσιμο στοίχημα του Αυγούστου για τον ελληνικό τουρισμό

Μάχη για να κρατηθεί όρθιος ο τουρισμός. Ο άγνωστος «Χ» παράγοντας, που κρίνει πολλά...

Μάχη για να κρατηθεί όρθιος ο τουρισμός, με το τέλος του Ιουλίου, να αφήνει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τον ελληνικό τουρισμό. Η πανδημία μπορεί να επηρέασε και φέτος τις αφίξεις στην αρχή της σεζόν, τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο Ιούλιος ωστόσο θύμισε σε μεγάλο βαθμό εποχές προ κορωνοϊού, καθώς σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των αφίξεων τόσο του αεροπορικού όσο και του οδικού τουρισμού.

Αισιόδοξα είναι και τα στοιχεία των κρατήσεων για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αν σκεφτεί κανείς πως την ίδια ώρα το τέταρτο κύμα και η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

«Πρωταθλητές» οι Γερμανοί 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην Καθημερινή της Κυριακής , όσον αφορά τα αναλυτικά στοιχεία, «πρωταθλητές» στις αφίξεις αναδεικνύονται οι Γερμανοί καθώς έως τώρα έχουν αφιχθεί στη χώρα μας 600.000, καταγράφοντας μία άνοδο της τάξεως του 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Εντυπωσιακά μεγάλη είναι η ροή τουριστών προς τη χώρα μας από την Πολωνία, η οποία κατατάσσεται 2η ως προς τον αριθμό αφίξεων, με 280.000 ταξιδιώτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου τόσους Πολωνούς τουρίστες η Ελλάδα είχε υποδεχτεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2020, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία, με 275.000 τουρίστες.

Έπεται η Ρουμανία με 185.000 ταξιδιώτες προς την Ελλάδα και αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2020. Βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό είναι διαχρονικά οι αφίξεις Βρετανών και Αμερικανών, καθώς αμφότεροι αποτελούν μεγάλες δεξαμενές τουριστών για τη χώρα μας.

Στους Βρετανούς καταγράφεται σημαντική αύξηση, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, των κρατήσεων για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021, όπως φαίνεται στο σύστημα των αεροπορικών εταιρειών EasyJet και RyanAir.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναβαθμίσει τους ελληνικούς προορισμούς στην πράσινη λίστα αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα, που το τελευταίο διάστημα τείνει προς εξομάλυνση.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ, λόγω της υψηλής κατά κεφαλήν δαπάνης των Αμερικανών ταξιδιωτών. Οι αφίξεις ανήλθαν σε 125.000 τουρίστες, ενώ πέρυσι η συγκεκριμένη αγορά ήταν εντελώς κλειστή, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διάδοση της COVID-19.

Τα αισιόδοξα μηνύματα 

Eνδεικτικό της καλής εικόνας που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι το τελευταίο δεκαήμερο οι αφίξεις κινούνται στο 60% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ όσον αφορά τα ξενοδοχεία τα στοιχεία έχουν ως εξής:

  • Στις 14 Ιουνίου είχε ανοίξει το 77% των ξενοδοχείων με μόλις 25,7% πληρότητα, για να φτάσει στο 91,3% και πληρότητα 36,6% στις 4 Ιουλίου.
  • Μία εβδομάδα μετά, στις 11 Ιουλίου είχε ανοίξει το 93,8% των ξενοδοχείων με την πληρότητα να φτάνει στο 48,2% του συνόλου των ξενοδοχείων, ενδεικτικό της τάσης.

Ως προς τους προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, στα αεροδρόμια Ηρακλείου, Κέρκυρας, Σαντορίνης, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Ζακύνθου, Χανίων και Σκιάθου ενδεικτικά, για την εβδομάδα 18-24/7, παρατηρήθηκε μεσοσταθμικά αύξηση της κίνησης κατά 140% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2020, πλησιάζοντας, μάλιστα, στο 75% του 2019.

Ειδικά, δε, για τη Μύκονο που αποκαλείται και ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, την εβδομάδα 18-24/7 καταγράφηκε άνοδος αφίξεων κατά 180% σε σχέση με το 2020, ενώ η διαφορά με το 2019 περιορίστηκε σε μονοψήφιο ποσοστό, μόλις 9%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις μέσω των χερσαίων πυλών εισόδου στην Ελλάδα, οι διελεύσεις οχημάτων ανήλθαν σε 600.000, ενώ το 2020 δεν είχαν ξεπεράσει τις 210.000. Θετικά είναι τα νέα και στον τομέα της κρουαζιέρας, καθώς τον Αύγουστο η χώρα θα υποδεχτεί περισσότερα από 40 κρουαζιερόπλοια στο Αιγαίο.

Φέτος, μάλιστα, είναι περισσότερα εκείνα που κάνουν «homeporting», από όσα περνάνε «transit», κάτι που είχε να συμβεί από το 1971, αποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση έχει επενδύσει στη στενή συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Ο άγνωστος «Χ»

Είναι προφανές πως η ανοδική τάση, όπως καταγράφεται παραπάνω, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κινηθεί ο Αύγουστος.

Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί κινούμενη άμμο και ο έλεγχός της είναι το μοναδικό διαβατήριο ώστε το «ταμείο» στο τέλος να έχει θετικό ισοζύγιο.

Όπως είναι γνωστό, τουλάχιστον έξι νησιά –Πάρος, Μύκονος, Ίος, Τήνος, Σαντορίνη και Ρόδος– αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «κόκκινο» και ο μεγάλος κίνδυνος είναι να υπάρξουν μέτρα περιορισμού από χώρες του εξωτερικού, τα οποία θα βάλουν φρένο σε αυτή την ανοδική τάση.

Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που όλη την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε τα νησιά να μην περάσουν την κόκκινη γραμμή, κάτι που αν συμβεί οι προβλέψεις για την τελική έκβαση του τουρισμού θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.