Μύκονος και Ίος ένα βήμα πριν το Lockdown – Χαρδαλιάς: Κάποιοι παίζουν με τη ζωή μας

 

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αφού γνωστοποίησε ότι η Μύκονος και η Ίος είναι ένα βήμα πριν το lockdown είπε σε αυστηρό τόνο ότι «κάποιοι δεν παίζουν μόνο με τη ζωή τους, παίζουν και με τη ζωή των υπολόπιων. Και δεν ξέρω πόσο αυτό είναι ηθικά ανεκτό».

Β. Παπαευαγγέλου: Αυξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες

«Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 25 έτη.

Επίσης η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε τα εξής:

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών έχει μια σταθεροποίηση και στην εβδομάδα που μας πέρασε σημείωσε αύξηση κατά 28%.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.344, ενώ ένας στους δύο είναι κάτω των 54 ετών. «Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι όσοι νοσούν το τελευταίο διάστημα», είπε.

Η διασπορά των κρουσμάτων γίνεται κυρίως ενδοοικογενειακά, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.

«Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι το πιο δυνατό όπλο», και κατέληξε λέγοντας ότι : «Η Μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ, έχει επικρατήσει».

Γ. Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο

Ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι «το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο» τονίζοντας ότι «αν εκτεθούμε σε μεγάλο ιικό φορτίο είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε». «Ο εμβολιασμός μειώνει το φορτίο στη μύτη και δεν μεταδίδουμε εύκολα».

Ν.Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί προσοχή, ο ιός είναι ανάμεσα μας» και ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Η Μύκονος και η Ίος βρίσκονται ένα βήμα από το να υιοθετηθούν μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για την Μύκονο πριν λίγες ημέρες, ενώ ελέγχονται τα νησιά: Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος.

«Κάποιοι δεν παίζουν μόνο με τη ζωή τους, παίζουν και με τη ζωή των υπολόπιων. Και δεν ξέρω πόσο αυτό είναι ηθικά ανεκτό», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι υπερέβησαν τα 5 εκατ. οι πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ενήλικοι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του είναι στο 64%

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).