Φωτιά στην Αχαϊα: Εκκενώνονται πάνω από δέκα χωριά – Ζημιές σε σπίτια και τέσσερις τραυματίες

Δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Αχαΐας, καθώς Ελικίστρα και Δροσιά βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των δύο μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται.

Πρόκειται για δύο μέτωπα, με τις αρχές να δίνουν εντολή για την προληπτική εκκένωση πολλών οικισμών, καθώς οι φλόγες έχουν πλησίασαν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Στην Ελικίστρα έχει δοθεί εντολή για προληπτική απομάκρυνση από το Νέο Σούλι και την περιοχή Ρυάκι, ενώ σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σε ύφεση.

Το μέτωπο πάντως που εμπνέει μεγάλη ανησυχία είναι στη Δροσιά, με τις αρμόδιες αρχές να δίνουν λίγο μετά τις 19:00 εντολή εκκένωσης σε πάνω από δέκα οικισμούς. Πρόκειται για: Πτέρη, Στρυβογά, Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, Καρπέτα και Αγία Τριάδα.

Καλύτερη εικόνα στην Ελικίστρα

Ειδικότερα, στην Ελεκίστρα η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές. Πάντως, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος μίλησε στον Alpha, κάηκαν ολοσχερώς τρία σπίτια, ενώ τέσσερα – πέντε έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, ότι η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή στο Νέο Σούλι.

Πριν από λίγο εκκενώθηκε ο καταυλισμός των Ρομά στον Ριγανόκαμπο, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν την περιμετρική οδό της Πάτρας. Τα οχήματα από Πύργο διοχετεύονται στον κόμβο Γλαύκου και τα οχήματα προς Πάτρα στον κόμβο Εγλυκάδας.

Μεγάλη φωτιά στη Δροσιά

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Δροσιά του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά βρίσκεται κοντά στο χωριό Δροσιά και δόθηκε εντολή για απομάκρυνση των κατοίκων πολλών οικισμών, τα σπίτια των οποίων είναι πιο κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Όσον αφορά στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «μετά την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Δροσιά, εκκενώθηκε και ο οικισμός της Πτέρης», προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχουν προκληθεί ζημιές στην περιοχή της Πτέρης».

 

Εκτακτη σύσκεψη

Νωρίτερα, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, κατά την οποία έγινε αποτίμηση της κατάστασης, σχετικά με τις δύο πυρκαγιές σε Ελεκίστρα και Δροσιά, αλλά και ο συντονισμός δράσεων για τη συνέχεια.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των άλλων αρχών ασφαλείας, μαζί με την αυτοδιοίκηση και φυσικά, τους εθελοντές και τους ίδιους τους πολίτες, πέτυχαν να αποσοβήσουν πολλές και μεγάλες καταστροφές, ενώ η μάχη συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά ο κίνδυνος».

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλοι μαζί θα σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μείζον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανθρώπινη ζωή και αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα».

Στο νοσοκομείο τέσσερα άτομα

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν διακομιστεί στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με αναπνευστικά προβλήματα, δύο πυροσβέστες και μια γυναίκα κάτοικος της περιοχής.

Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άνδρα κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα.

Ευτυχώς, η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

 

Σε συναγερμό δομές υγείας και ασθενοφόρα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ στην Πάτρα.

Ο ίδιος επικοινώνησε με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, ζητώντας να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας όλες τις υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που εφημερεύει σήμερα, έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής.