Συνελήφθη μελισσοκόμος για τη φωτιά στη Σταμάτα - Σπίτια κάηκαν & αν δεν είχε καθαριστεί η περιοχή θα κινδύνευαν ζωές

Οι εργασίες ενός μελισσοκόμου σε μελίσσια της περιοχής φαίνεται πως ήταν η αιτία της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χθες σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο, η οποία παρά την άμεση επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος κατέκαψε στο πέρασμά της περιουσίες, απειλώντας μάλιστα ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Ο αλλοδαπός μελισσοκόμος εντοπίστηκε αργά χθες το απόγευμα από τις Αρχές και συνελήφθη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο μελισσοκόμος φέρεται να έχει επιβεβαιώσει ότι βρισκόταν στα μελίσσια του την ημέρα της πυρκαγιάς, ωστόσο όπως λέει ο ίδιος είχε αποχωρήσει πριν ξεσπάσει το πύρινο μέτωπο, με άλλες μαρτυρίες να τον τοποθετούν στο σημείο «μηδέν» της πυρκαγιάς το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η προσαγωγή του 64χρονου που κατάγεται από την Αλβανία, μετετράπη σε σύλληψη από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι αστυνομικές Αρχές είχαν προχωρήσει στις προσαγωγές τεσσάρων ακόμη ατόμων, δύο Ελλήνων και δύο αλλοδαπών, που σχετίζονται με με τέτοιου είδους εργασίες. Όλοι τους λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, με το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος να συνεχίζει εντατικά τις έρευνες για τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στα αίτια της πυρκαγιάς.

Κάηκαν σπίτια & αυτοκίνητα – «Αν δεν είχαμε καθαρίσει την περιοχή θα είχαμε νεκρούς»

Το ευτύχημα είναι ότι οι συγκεκριμένες περιοχές που βρέθηκαν στο στόχαστρο της μεγάλης πυρκαγιάς είχαν κριθεί ως άκρως επικίνδυνες λόγω της καύσιμης ύλης και γι’ αυτό είχαν καθαριστεί από υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

«Αν δεν την είχαμε καθαρίσει, θα είχαμε θύματα, θα είχαμε κόσμο καμένο», αποκάλυψε  μάλιστα, μιλώντας στο iefimerida.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Σημειώνεται ότι Σταμάτα-Ροδόπολη-Διόνυσος ήταν ανάμεσα στις 18 περιοχές που πρόσφατα κηρύχθηκαν επικίνδυνες καθώς δεν είχαν γίνει καθαρισμοί και αποψιλώσεις πυροπροστασίας μέσα στους οικισμούς. Τέτοιοι καθαρισμοί έγιναν πρόσφατα, όχι όμως σε μεγάλο εύρος, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν και δεν ήταν αρμοδιότητά της.

Η τεράστια επιχείρηση της Πυροσβεστική και ο απολογισμός

Παράλληλα, καθοριστική όπως προαναφέρθηκε ήταν η επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Συνολικά για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο επιχείρησαν 310 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό, καθώς και 9 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού γίγαντα Beriev-200.

Σημαντική ήταν σε αρχικό στάδιο η συμβολή των ομάδων εθελοντών που περιόρισαν τη φωτιά μέχρι να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Τις επιχειρήσεις κατάσβεσης συντόνιζε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Σημειώνεται ότι την προσπάθεια των πυροσβεστών δυσκόλεψαν οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ο πρώτος απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που ανησύχησε τον κρατικό μηχανισμό, καθώς πέρασε μέσα από κατοικημένες περιοχές, κάνει λόγο για 8 σπίτια με εκτεταμένες ζημιές, άλλα 10 με μικρότερες, ενώ τουλάχιστον 10 οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες.