Σε ύφεση η πυρκαγιά σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο

Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο πραγματοποιεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ύφεση η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο. Παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Υλικές ζημιές έχουν ήδη υποστεί σπίτια, αποθήκες και αυτοκίνητα. Νωρίτερα, προληπτικά εκκενώθηκε ο οικισμός «Γαλήνη» και τα summer camp της Ροδόπολης και του Καργάκου. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας ΕΚΑΒ και υγειονομικές δομές στη Βορειοανατολική Αττική.

«Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν. Τις προσπάθειες δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν πλέον έως και τα 6 μποφόρ», τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης ενώ κλιμάκια του ΔΑΕΕ μεταβαίνει στην περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Νέο μήνυμα του 112 στους κατοίκους για ετοιμότητα

Επείγουσα ειδοποίηση έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει η ειδοποίηση της ΓΓΠΠ.

Νωρίτερα, άλλο ένα μήνυμα έστειλε το 112 από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σταμάτα. «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η επείγουσα ειδοποίηση από το 112 για τη φωτιά στη Σταμάτα.

Η πυρκαγιά η οποία έχει εκδηλωθεί στον δήμο Διονύσου -συγκεκριμένα στον οικισμό Γαλήνη, μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης-  μαίνεται και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι φλόγες “γλείφουν” και σπίτια».

Λόγω της πυρκαγιάς στη Σταμάτα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

 

Φωτιά και στον Βύρωνα

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση, στον λόφο Αράπη στους πρόποδες του Υμηττού.