Εντείνεται η πίεση από τις αυξανόμενες νοσηλείες ασθενών με Covid-19-«Καμπανάκι» ειδικών για ανεμβολίαστους και νέους

Οι ειδικοί, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποτελεσματική αναχαίτιση της πανδημίας και μετάλλαξης Δέλτα, απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις προς τους πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν παραθέτοντας στοιχεία από την καθημερινή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας.

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» υπάρχει μόνο ένας εμβολιασμένος που αντιμετωπίζει πρόβλημα, ενώ όλο και συχνότερες είναι οι εισαγωγές νέων ανθρώπων, ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Μίνα Γκάγκα.

Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα σε σημερινές  δηλώσεις της στο Mega ανέφερε: «Τις τελευταίες μέρες ζοριζόμαστε με τα κρεβάτια στις κοινές κλίνες. Δεν είναι σαν πέρυσι το φθινόπωρο ή φέτος την άνοιξη, αλλά αρχίζουμε και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα».

Όπως ανέφερε η γιατρός, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μόνο ένας εμβολιασμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όλοι οι υπόλοιποι που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. «Σημαντικό να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί η πιθανότητα να νοσήσουμε και να μπούμε στο νοσοκομείο είναι ελάχιστη, και βοηθά πολύ να προστατέψουμε τους ανθρώπους που έχουν λίγα προβλήματα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «βλέπουμε και νέους ανθρώπους στα νοσοκομεία».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι αρκετοί νέοι, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ όπως είπε, το 35% όσων νοσούν με κορωνοϊό θα έχουν για καιρό κάποια συμπτώματα όπως: άγχος, αϋπνία, βήχα, νεφρά, κατάλοιπα στους πνεύμονες.

Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12, εκτίμησε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματικός, λέγοντας πως το να κλείνουν τα σχολεία δεν είναι καλό για τα παιδιά.

«Αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα»

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, με τον καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται στους ανθρώπους που χρειάζεται να νοσηλευτούν ημερησίως είναι της τάξης του 25%.

«Παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά έχουν αυξηθεί οι συμπολίτες μας που χρειάζεται να νοσηλευθούν»

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μια επιβράδυνση του ρυθμού της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί οι συμπολίτες μας που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο. Αυτό υποστήριξαν οι Γώγος και Τζανάκης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι για την αύξηση των νέων εισαγωγών που έχουν διαμορφωθεί στις 150 με 160 σε καθημερινή βάση.Μάλιστα,  Ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουμε και τις 300 στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Στο ίδιο επίπεδο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος τόνισε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25-26% τη μέρα και παράλληλα υπάρχει και άνοδος στους διασωληνωμένους. Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130.