Πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής

Πρωτοβουλία της Αθήνας για την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της, Κώστας Μπακογιάννης. Ειδικότερα, την έναρξη της συνεργασίας της Αθήνας με την διεθνή “Συμμαχία Ανθεκτικότητας έναντι της Ακραίας Ζέστης” (Extreme Heat Resilience Alliance – EHRA). Επίσης ανακοίνωσε τον ορισμό της πρώτης επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) στον Δήμο Αθηναίων αλλά και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα την Ελένη Μυριβήλη στη θέση αυτή.

Τις σχετικές ανακοινώσεις ο κ. Μπακογιάννης έκανε στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council) , στην οποία συμμετείχαν και οι δήμαρχοι του Παρισιού, της Σεβίλλης, της Γλασκώβης, του Ρότερνταμ κ.α. που επικρότησαν και στηρίζουν την πρωτοβουλία του.

Στη σχετική ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται ότι «ολοένα και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με κύματα παρατεταμένου καύσωνα και αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» ενώ «το 2020 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία της Ευρώπης, με θερμοκρασίες ρεκόρ» και με την Αθήνα να βιώνει τα τελευταία χρόνια τέτοια φαινόμενα.

Ο Δήμος Αθηναίων, υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δρομολογήσει έργα (ενεργειακή θωράκιση σχολείων, δημοτικών κτιρίων, δεντροφυτεύσεις, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου, Λυκαβηττού κ.α.). Παράλληλα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, συμμετέχει στα μεγάλα περιβαλλοντικά «φόρα» σε όλο τον κόσμο και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η Αθήνα γίνεται ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας City Champions for Heat Action της Extreme Heat Resilience Alliance, του Ατλαντικού Συμβουλίου. Επίσης από το 2017 η Αθήνα έχει παρουσιάσει την Στρατηγική Ανθεκτικότητας της για το 2030 μαζί με Σχέδιο Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή, που φέτος επικαιροποιείται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυρία Μυριβήλη, από τη θέση της επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης, «θα συντονιστεί με την διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας του Δήμου Αθηναίων για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με στόχο την προστασία των ευάλωτων ανθρώπων από την αύξηση της θερμοκρασίας και γενικά την θωράκιση της πόλης απέναντι στην ζέστη. Θα οργανώσει επίσης μια «ομάδα κρούσης» από εταίρους πέραν του Δήμου ώστε γρήγορα και συστηματικά να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί η πόλη στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται».

Σε δήλωση της, η κυρία Μυριβήλη υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι “ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης κατάφερε να κινητοποιήσει διεθνή υποστήριξη για την αντιμετώπισή της. Αποτελεί τιμή για εμένα να υπηρετήσω ως η πρώτη Chief Heat Officer της Ευρώπης» σημειώνοντας ότι «συζητάμε για την Κλιματική Αλλαγή και την υπερθέρμανση εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έχουμε συζητήσει σχεδόν καθόλου για την ακραία ζέστη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ