Οι 6 περιοχές που σήμανε συναγερμός λόγω δείκτη θετικότητας -Μία στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα άλλα νησιά

Μία πιο σαφή εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα δίνουν τα ποσοστά θετικότητας ανά περιφερειακή ενότητα που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο ΕΟΔΥ, προκαλούν ωστόσο ανησυχία για την κατάσταση στα νησιά.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ αφορούν στην περίοδο 12 Ιουλίου 2021 έως 18 Ιουλίου 2021, με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται στο 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%

Ωστόσο όπως προκύπτει από τον πίνακα που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στα ύψη στο Ρέθυμνο, όπου αγγίζει το 4,85%, ενώ ακολουθούν η Πάρος με 4,31%, η Μύκονος με 4,06%, η Καρδίτσα με 2,51%, η Μήλος με 2,47% και η Σαντορίνη με 2,23%.

Το ποσοστό θετικότητας στην Αττική
Αναφορικά με το λεκανοπέδιο, στην Ανατολική Αττική το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,46%, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών στο 1,37%, στη Δυτική Αττική στο 1,24%, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών στο 1,43%, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών στο 1,41%, στον Νότιο Τομέα Αθηνών στο 1,56%, στον Πειραιά 1,73% και στις Νήσους 1,68%.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον πίνακα, μηδενική θετικότητα εμφάνισε η Κάρπαθος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.972 νέα κρούσματα κορωνοϊού από τα οποία τα τα 1.266 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική. Η ανησυχία ωστόσο παραμένει για την Κρήτη όπου καταγράφηκαν συνολικά 255 μολύνσεις από κορωνοϊό -90 στο Ηράκλειο, 87 στο Ρέθυμνο, 59 στα Χανιά, 19 στο Λασίθι.

Παράλληλα, στην Μύκονο καταγράφηκαν 39 κρούσματα, στην Πάρο 43 και στη Σαντορίνη 28.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε σημάνει συναγερμό για τα νησιά και συγκεκριμένα για τη Μύκονο όπου έχουν ληφθεί ήδη επιπλέον μέτρα αλλά και για την Ίο, τη Θήρα, την Πάρο και περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου

Σε συναγερμό Πάρος και Σαντορίνη
Η επιδημιολογική εικόνα οδήγησε τοπικούς φορείς σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Πάρος και η Σαντορίνη, να πάρουν τα μέτρα τους, καθώς δεν θέλουν να γίνουν «νέα Μύκονος».

Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα. Ο κ. Κωβαίος, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του επισήμανε πως παρότι μέχρι τώρα η Πάρος βρίσκεται ψηλά στις θέσεις των νησιών αλλά και της χώρας όσον αφορά τα ποσοστά του εμβολιασμού στον ντόπιο πληθυσμό και οι επιχειρηματίες τηρούν με προσήλωση όλα τα μέτρα προστασίας, «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο ταχύτατος τρόπος με τον οποίο αυτή μεταδίδεται στον πληθυσμό, αλλά και η υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί, που βρίσκεται και φέτος στην κορυφή της προτίμησης των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε».

«Ας δείξουμε με το παράδειγμά μας στους επισκέπτες μας ότι όπως εμείς προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων έτσι απαιτούμε κι από εκείνους να κάνουν το ίδιο. Είναι υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε μια ομαλή συνέχιση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου στο νησί μας και μάλιστα λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν να διαφυλάξουμε το κύρος της Πάρου και των κατοίκων της και να προστατεύσουμε την οικονομία του τόπου, το εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και τη ποιότητα της ζωής μας», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του δημάρχου Σαντορίνης, Αντώνη Σιγάλα. Η δημοτική αρχή στη Σαντορίνη ζητάει από επιχειρηματίες, κατοίκους, αλλά και επισκέπτες να έχουν υπεύθυνη στάση σε μία προσπάθεια το νησί να παραμείνει προφυλαγμένο από τον κορωνοϊό και να μη βρεθεί αντιμέτωπο με έκτακτα μέτρα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό.

«Απευθύνω προσκλητήριο υπευθυνότητας και συνέπειας σε όλες τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, σε όλους τους κατόχους μέσων μαζικής μεταφοράς, δημόσιων και ιδιωτικών, σε όσους απασχολούνται με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Καλώ τον καθένα ξεχωριστά να περιφρουρήσει τη σωστή λειτουργία της επιχείρησής του και όλους μαζί να περιφρουρήσουμε την εικόνα και το μέλλον των νησιών μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σιγάλας.