«Συναγερμός» στο ΕΣΥ για την αύξηση των εισαγωγών λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία-Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Με προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό στα νοσοκομεία της χώρας μας τις τελευταίες μέρες, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η έξαρση κρουσμάτων του ιού ήρθε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία.

Ενδεικτικά, «καμπανάκι» για την μείωση των εμβολιασμών και τις περισσότερες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό , που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα έκρουσε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ ο Μάριος Λαζανάς, Παθολόγος/Λοιμωξιολόγος.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν προφανώς αναμενόμενη.«Για να είμαι ειλικρινής το περιμέναμε, αλλά δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα» είπε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως το στέλεχος κορωνοιού Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματικό και συγχρόνως δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, στον βαθμό που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει.

«Οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα μα πάρα πολύ. Ο κόσμος έχει φύγει για διακοπές, υπάρχει πρόβλημα», τόνισε.

«Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια- δύο σε κάθε εφημερία τους οι εισαγωγές αυξάνονται» πρόσθεσε παραθέτοντας πως χθες μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε 10 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα.

O καθηγητής ανέφερε, μεταξύ άλλων πως ήδη, απ’ ό,τι φαίνεται το υπουργείο Υγείας κάνει τον προγραμματισμό του όσον αφορά την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος αναμένοντας μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 19.223 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 820 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο Covid-19 στο ΕΣΥ, ενώ το αμέσως προηγούμενο επταήμερο είχαν καταγραφεί 16.258 κρούσματα και 452 εισαγωγές.

Παράλληλα, το ποσοστό  των ενηλίκων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της λοίμωξης covid-19 στη χώρα, ποσοστό που υπολογίζεται ότι κυμαίνεται στο 52%, αποτελεί ένα μέτριου ύψους τείχος ανοσίας, που δεν δύναται προς το παρόν να αποτρέψει τον κορωνοϊό, και πλέον το κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα κυκλοφορεί προκαλώντας νέες μολύνσεις και νέους ασθενείς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο του επιχειρησιακού ενδιαφέροντος και της δράσης των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται πέραν της Αττικής και η Κρήτη. Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία του νησιού έγιναν χθες 18 νέες εισαγωγές και ο αριθμός των νοσηλευόμενων αγγίζει τους 100. Ενόψει της πραγματικότητας αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Υγείας ετοιμάζονται για επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης στην Κρήτη μέσα στην επόμενη εβδομάδα.