Ξεκίνησαν οι μετακινήσεις στελεχών της ΕΜΑΚ που αρνούνται να εμβολιαστούν-Σε άλλες υπηρεσίες 54 άτομα

Συνολικά 54 ανεμβολίαστα στελέχη έχουν απομακρυνθεί μέχρι αυτή τη στιγμή από τις οχτώ ΕΜΑΚ με διαταγή του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής και ήδη έχουν πάρει φύλλο πορείας για άλλες υπηρεσίες.

Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 54 πυροσβέστες μετακινούνται σε όμορες υπηρεσίες, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για την αντικατάστασή τους. Σημειώνεται ότι το περιθώριο να εμβολιαστούν ήταν μέχρι το τέλος Ιουνίου και είχε δοθεί μια άτυπη παράταση έως το τέλος Ιουλίου, ωστόσο επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών υπάγεται στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κύρια ευθύνη της είναι διάσωση σε ακραίες καταστάσεις όπως διάσωση αγνοουμένων από πλημμύρες , καταστροφικές πυρκαγιές,σεισμούς, αλλά και τροχαία ατυχήματα, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός των στελεχών της.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών.

Υπογραμμίζεται ότι δεν έχει γίνει δεκτή από το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού που υπηρετεί στις ΕΜΑΚ.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών επιβάλλουν τον εμβολιασμό τους.