Βατόπουλος: Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις-Τι ανέφερε για το ενδεχόμενο γενικού lockdown

Σε σχέση με τη σημασία του εμβολίου, το οποίο λειτουργεί ως εργαλείο για τον περιορισμό των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, όπως και για το πόσο απειλητικός είναι ο ιός για τα άτομα νεαρής ηλικίας, μίλησε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Αναφερόμενος στην τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού.».

Σημείωσε μάλιστα πως αυξάνοντας τα ποσοστά του εμβολιασμού ο ιός πρόκειται να σταματήσει να μεταλλάσσεται και να εξαφανιστεί. «Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων τύπου Μυκόνου/γενικευμένου lockdown

Αναφορικά με  το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων τύπου Μυκόνου, ο ίδιος σημείωσε ότι «προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο». Ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησιά «Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό , αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά».

Όσον αφορά στην πιθανότητα επιβολής γενικευμένου λοκντάουν, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αναφέροντας: «O μεγάλος αριθμός των άνοσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων».

Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε τα εξής: «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι ”μαγκιά” να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους». Ο κ. Βατόπουλος προειδοποίησε επίσης ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία. «Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε».