Aπειλή για τη φετινή τουριστική σεζόν η μετάλλαξη Δέλτα-Τα νέα κυβερνητικά «εργαλεία» για την αναχαίτιση της πανδημίας

Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς και την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, καθώς λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού στη χώρα μας, πέραν της Μυκόνου στην οποία ήδη έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, ολοένα και περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί φαίνεται να «φλερτάρουν» με το καθεστώς του lockdown.

Η επιδημιολογική επιβάρυνση πολλών περιοχών της Ελλάδας βρίσκεται στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και επιστημόνων και το μέγεθός της γίνεται κατανοητό από τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, όπου μπορεί οι μολύνσεις να κινήθηκαν κάτω από τις 2.000,  ανακοινώθηκαν, ωστόσο, 466 νέα περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα.

Αν και μέχρι σήμερα η πορεία των μεταλλάξεων στη χώρα μας ανακοινώνονταν την Πέμπτη, οι αριθμοί ήταν τόσο ανησυχητικοί που ώθησαν τις υγειονομικές αρχές της χώρας να προχωρήσουν σε έκτακτη ενημέρωση χθες, Δευτέρα 19/7. Η εξέλιξη αυτή δίνει έμμεσα και μια απάντηση στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την επιβολή περιορισμών στο νησί «των ανέμων», με άλλους επίσης τουριστικούς προορισμούς της χώρας να κινδυνεύουν να βρεθούν σε παρόμοια θέση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι προτεραιότητά της είναι η προφύλαξη της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών και δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα, την ώρα μάλιστα που πολλές χώρες παγκοσμίως ακολουθούν την ίδια τακτική, αναθεωρώντας το αρχικό τους πλάνο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε μάλιστα χθες, κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία, έκκληση για μαζικούς εμβολιασμούς κατά του ιού.  «Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα και με τα στοιχεία, ότι η μετάλλαξη “ Δέλτα”, η οποία όπως είχαμε προβλέψει είναι ήδη κυρίαρχη στη χώρα μας, ότι όλοι οι Έλληνες είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεδομένου μάλιστα ότι η «κυρίαρχη» πλέον μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» κυρίως άτομα  νεαρότερης ηλικίας η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων  απευθύνει έκκληση για άμεσο εμβολιασμό των φοιτητών, υπογραμμίζοντας ότι «θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων» για τη δια ζώσης εκπαίδευση την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση της εμβολιαστικής ροής, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει νέα «όπλα» στη μάχη κατά του ιού και της μετάλλαξης Δέλτα.

Ειδικότερα:

1. Ενεργοποιείται από σήμερα η πλατφόρμα για εμβολιασμό κατ’ οίκον. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται με εμβόλιο μιας δόσης, ενώ η πιστοποίηση αδυναμίας μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνεται από οποιονδήποτε γιατρό, ιδιώτη ή ενταγμένο στο ΕΣΥ.

2. Παρέχεται η δυνατότητα από σήμερα για προγραμματισμό εμβολιασμού αυθημερόν, με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια.

3. Ενεργοποιείται από σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Freedom Pass, δηλαδή η άυλη ψηφιακή κάρτα με οικονομική ισχύ 150 ευρώ για όσες και όσους νέους 18-24 ετών επιθυμούν να εμβολιαστούν.

4. Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας από 12 ετών και άνω, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες κατά την περιοδεία του  στη Μεσσηνία.