Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στα ελληνικά νησιά-Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με περιοριστικά μέτρα

Έντονες είναι οι ανησυχίες των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, ενώ παράλληλα προβληματισμός επικρατεί και στην κυβέρνηση σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις συνέπειες που αυτή θα έχει για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, μετά μάλιστα και από την απόφαση για επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου, στο νησί «των ανέμων» η μουσική μπήκε στο mute και οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά από τη 1:00 τα ξημερώματα. Έτσι, η κοσμική Μύκονος «σώπασε» και η εικόνα της δεν παρέπεμπε σε τίποτα από αυτά που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε, λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της πανδημίας στο νησί, τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας

Σημειώνεται ότι η λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων είχε διαφανεί από την τελευταία ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, όταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, σε μόλις μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο, διπλασιάστηκαν  στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές και υπερπενταπλασιάστηκαν στη Ίο.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.

«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

«Τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση», δήλωσε το πρωί της Κυριακής, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρρηγιάννης. Ωστόσο, φαίνεται πως η Μύκονος δεν είναι ο μόνος τουριστικός προορισμός που μοιάζει να κινδυνεύει με εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα πάρτι «έδειξε» ως υπαίτια για την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, αντίστοιχων της Μυκόνου, ο ίδιος δήλωσε πως μπορεί να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις και στα άλλα νησιά, αν συνεχίσουν να διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο. Εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους, σημείωσε ο ίδιος, ενώ οι εικόνες από πάρτι με εκατοντάδες άτομα στην Πάρο αυξάνουν τις πιθανότητες επιβολής νέων περιορισμών στο νησί.