Μαγιορκίνης: Στο 60% η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα-Υπάρχει αισιοδοξία ότι δεν θα δούμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα

Τη βεβαιότητα του ότι ήδη έχει επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε o επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι «η αίσθηση μου είναι ότι βρίσκεται πάνω από το 60% των κρουσμάτων».

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την εκτίμησή του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μετά και την έκθεση του ECDC που κάνει λόγο για πενταπλασιασμό των κρουσμάτων μέχρι την 1η Αυγούστου.

«Είναι δύσκολο να κάνουμε μια εκτίμηση. Αναφέρεται συνολικά στην Ευρώπη, υπάρχουν χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η πρόβλεψη αφορά και χώρες με χαμηλά κρούσματα και θα ανέβουν. Για την Ελλάδα ήδη έχουμε δει μια επιβράδυνση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Πολύ επιφυλακτικά υπάρχει μια μικρή αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε στα τεράστια νούμερα που αναφέρονται», ανέφερε.

«Ο ιός μπορεί να μας εκπλήξει. Στην Ολλανδία από εκεί που είχαν ελάχιστα κρούσματα ξαφνικά είδαν 15.000. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω προβλέψεις που δεν μπορώ να στηρίξω με επιστημονικό τρόπο. Πάμε ημέρα με την ημέρα. Υπάρχουν κάποια βήματα αισιοδοξίας ότι δεν θα δούμε αυτά τα νούμερα πάνω από 10.000 κρούσματα που αναφέρονται», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Σε σχέση με τις μεταλλάξεις στη χώρα μας, είπε πως η αίσθηση που έχουν οι ειδικοί είναι ότι έχει υποχωρήσει η μετάλλαξη Α’ (Βρετανική) και έχει αντικατασταθεί από τη μετάλλαξη Δ’. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι πάνω από το 60% η επικράτηση της μετάλλαξη Δ’ στην Ελλάδα και προβλέπεται απίθανο να μην κυριαρχήσει.

Το βασικό στοιχείο εν μέσω αυτή της κατάστασης, δήλωσε πως είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων. «Το 90% στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστο. Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε παράλληλα ότι «το συγκεκριμένο κύμα χαρακτηρίζεται ηπιότερο σε σχέση με αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Λογικά θα είναι λιγότερη η πίεση στο σύστημα υγείας».