Οικονόμου: 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν το 2020

Αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας με την συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών να έχουν ως θύματα γυναίκες καταγράφουν τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Οικονόμου.

Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε την Βουλή ότι η ΕΛΑΣ έδρασε με απόλυτη ευαισθησία στην υπόθεση της Ηλιούπολης υπογραμμίζοντας ότι από την προανάκριση προκύπτουν και άλλοι συμμέτοχοι στην κακοποίηση και εκμετάλλευση της 18χρονης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι το 2020 καταγράφηκαν 192 περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με το 2019 λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία και επειδή η προσπάθεια ενθάρρυνσης των θυμάτων να καταγγέλλουν την κακοποίησή τους αποδίδει.

Συνολικά, την προηγούμενη χρονιά η ΕΛΑΣ ανέλαβε 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα 4.243 γυναίκες (73%) και 1.566 άνδρες. Το 83% των δραστών των περιστατικών αυτών ήταν άνδρες (4.633) και 917 γυναίκες.

Αναφορικά με την υπόθεση της Ηλιούπολης και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη περι απόπειρας συγκάληψης, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε σοκαριστική και τραγική υπόθεση η οποία ωστόσο δεν έχει καμιά πολιτική διάσταση και ότι δεν μπορεί οι κάθε λογής γυρολόγοι των πολιτικών γραφείων να γίνονται σημείο σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Στις 14:10 του περασμένου Σαββάτου προσήλθε στο αστυνομικό τμήμα ημεδαπή συνοδευόμενη από μία ακόμα γυναίκα μάρτυρα ενώ λίγο αργότερα προσήλθε ένα ακόμα άτομο. Η καταγγέλλουσα ανέφερε προφορικά αξιόποινες πράξεις σε βάρος της από αστυνομικό .

Με δεδομένο ότι αφορούσαν αστυνομικό , ο διοικητής ενημέρωσε τηλεφωνικά στις 14:32 την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων ως μόνη αρμόδια. Η ενημέρωση διήρκεσε έως τις 14:55 ενώ στις 15:15 κλιμάκιο της Ασφάλειας πήγε να παραλάβει τις δύο γυναίκες. Αφίχθησαν στην υπηρεσία στις 16:30. Στις 19:15 ξεκίνησε η ένορκη κατάθεση της καταγγέλλουσας.

Διήρκεσε περίπου 4 ώρες παρουσία πραγματογνώμονα ψυχολόγου. Από τη λήξη κατάθεσης έως τις 0:30 η προαναφερθείσα συνέταξε έκθεση πραγματογνωμοσύνης» σημείωσε ο υφυπουργός για να προσθέσει «Θέλω να ξεκαθαρίσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε ήρθε η καταγγέλλουσα σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τους κατηγορούμενους.

Ουδέποτε η καταγγέλλουσα εκδήλωσε επιθυμία διορισμού νόμιμου παραβάτη ωστόσο ήρθε σε επικοινωνία με δικηγόρο. Εξεταστηκε με την ευαισθησία ποια απαιτείτο. Υπάρχει ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα της και στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων».