Πώς θα λειτουργήσουν ψυχαγωγία και εστίαση με τα νέα μέτρα-Τα σήματα που θα τοποθετηθούν στις επιχειρήσεις (Εικόνες)
Τα σήματα με τα οποία θα λειτουργήσει η εστίαση-ψυχαγωγία από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για τους χώρους Covid-Free ή εκείνους που θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι, θα προμηθεύονται οι επιχειρήσεις μέσω του gov.gr.
Έως τις 31 Αυγούστου στα κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ στη διαμόρφωση του χώρου η σήμανση θα προβλέπει τα τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα πρέπει ή να έχουν εμβολιαστεί, ή να έχουν νοσήσει, ή να έχουν κάνει τα προβλεπόμενα τεστ, όταν η σήμανση θα δείχνει «μεικτό χώρο», σε αντίθεση με τη σήμανση Covid Free όπου θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι, ή όσοι έχουν νοσήσει κι έχουν το σχετικό πιστοποιητικό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τρία θα είναι τα σήματα που θα βλέπουμε το επόμενο διάστημα στα καταστήματα: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».
Το πρώτο θα αναγράφει πως ο χώρος είναι Covid-free και θα αφορά στους εσωτερικούς χώρους, όπου πρόσβαση θα έχουν μόνον εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό, με την επίδειξη του πράσινου πιστοποιητικού.
Το δεύτερο σήμα θα αναγράφει «μεικτός χώρος» και θα μπορούν να εισέρχονται πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό και άτομα που έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατο μοριακό ή rapid test.
Τέλος, στα καταστήματα θα αναρτάται και σήμανση για τον εμβολιασμό των εργαζομένων, όπου θα σημειώνεται πως το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Ποιοι χώροι θα θεωρούνται εξωτερικοί και ποιοι εσωτερικοί
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε καταστήματα και επιχειρήσεις με ημιμόνιμες κατασκευές (πέργκολες, τζαμαρίες κ.λπ.), ό, τι είναι στεγασμένο θα θεωρείται εσωτερικός χώρος και ως κατά συνέπεια εκεί θα μπορούν να εισέρχονται μόνον εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.
Παράλληλα , η ρύθμιση της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει συνέπειες σε υπαλλήλους επιχείρησης που ενδεχομένως δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ωστόσο, φαίνεται πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερώσουν την επιχείρηση που δουλεύουν πως είναι ανεμβολίαστοι.
Διευκρινίζεται επίσης ότι παρότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε εσωτερικούς χώρους, θα τους παρέχεται η δυνατότητα να κάνουν χρήση της τουαλέτας, φορώντας πάντοτε τη μάσκα τους.
Πότε θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του ανεμβολίαστος που τίθεται σε αναστολή
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις κατηγορίες υποχρεωτικού εμβολιασμού (π.χ υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων), όπως έγινε γνωστό, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας εφόσον συνεχίζουν να αρνούνται να εμβολιαστούν.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ωστόσο, φαίνεται πως κάθε εργαζόμενος που τίθεται σε αναστολή μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του εφόσον εμβολιαστεί.