Θεοδωρίδου: Στο 33%-50% η ανοσία των εμβολιασμένων με μία δόση-Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήριο νέων μεταλλάξεων

Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, στάθηκε για ακόμη μία φορά στην ανάγκη εμβολιασμού των νέων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τη μετάδοση των μεταλλάξεων από τους νέους στους μεγαλύτερους. «Η διασπορά του ιού στο περιβάλλον είναι στα χέρια των νέων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί «φρενάρουν» τη δράση του ιού, ενώ οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων

«Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιίκο φορτίο αλλά και την διασπορά», εξήγησε προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός είναι το απαραίτητο εφόδιο για τους πρωτοετείς φοιτητές αλλά και τους φοιτητές γενικότερα.

Η κυρία Θεοδωρίδου για ακόμη μία φορά προσέθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται η δεύτερη δόση, καθώς φαίνεται από στοιχεία στις ΗΠΑ ότι αρκετοί νέοι δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν προστασία που φτάνει το 33% έως 50%

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τη δεύτερη δόση» είπε εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν προστασία που φτάνει το 33% έως 50% και αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, η προστασία ξεπερνά το 90%.

Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η έκκληση που έγινε για εμβολιασμό των άνω των 60 ετών έπιασε τόπο.

Μάλιστα η ίδια αναφέρθηκε στους λόγους που ο κόσμος δεν εμβολιάζεται στη χώρα μας διαλύοντας κάποιους μύθους.

Όσοι περιμένουν το φάρμακο δεν χρειάζεται να περιμένουν-Προς το παρόν δεν το έχουμε

Όπως είπε δεν υπάρχουν νοσήματα που να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Επίσης ότι όλοι αυτοί που περιμένουν το φάρμακο δεν χρειάζεται να περιμένουν καθώς φαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού.

Η ίδια έκανε λόγο και για εσφαλμένες αντιλήψεις που αφορούν κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των αντρών ούτε των γυναικών.

Μιλώντας για τον φόβο της πιθανής αλλά σπάνιας παρενέργειας του ενός ή δύο στο εκατομμύριο, είπε ότι η ζυγαριά για κάποιους ανθρώπους κλείνει προς αυτό το φόβο όταν η πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επίσης αναφέρθηκε και σε αυτούς που λένε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι νοσούν και το εμβόλιο φαίνεται να μην αποδίδει, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, παραθέτοντας το στοιχείο ότι το 99% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ σήμερα είναι ανεμβολίαστοι.

Τι ανέφερε για τους «λαθρεπιβάτες» της ανοσίας

Τέλος, αναφέρθηκε και στους «λαθρεπιβάτες» -όπως είπε- της ανοσίας, οι οποίοι προσπαθούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων.

«Είναι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση που καλούνται να προστατέψουν τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου.