Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Από ποιους ξεκινά - Πειθώ για τους επιφυλακτικούς, bonus για τους εμβολιασμένους

Αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, που θα αφορούν σε  συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, με κύριο  γνώμονα το επάγγελμά τους.

Υπό την απειλή ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, με τα κρούσματα να ακολουθούν ανοδική πορεία καθώς χθες ξεπέρασαν τις 2.000 και την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να ανησυχεί, το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού επανέρχεται στο πλάνο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό -σε σχέση με κατηγορίες και χρονοδιάγραμμα η αρχή θα γίνει με το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι εμβολιασμοί σε αυτή την ομάδα αναμένεται να γίνουν εντός του Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας (γιατροί και υγειονομικοί), που θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας, θα μεταφερθούν ωστόσο σε θέσεις χωρίς επαφή με το κοινό.

Οι κατηγορίες πολιτών που εξετάζεται να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών έχουν πέσει και άλλες κατηγορίες πολιτών στους οποίους μελετάται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Πρόκειται για:

  • Εκπαιδευτικούς
  • Όσους κατατάσσονται στον στρατό
  • Τα Σώματα Ασφαλείας
  • Αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων

Επιχείρηση «πειθώ» και προνόμια εμβολιασμένων

Σε ένα τέτοιο τοπίο, η κυβέρνηση μελετά τα επόμενη βήματα θωράκισης από τον κορωνοϊό μέσω εμβολιασμών.

Ήδη πέρασε από τη Βουλή το Freedom Pass με το voucher των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών που εμβολιάζονται.

Στέλνεται το μήνυμα για «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους εμβολιασμένους, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και ανοίγουν ξανά τα γήπεδα, αλλά μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους και στο 80% της χωρητικότητάς τους.

Παράλληλα, με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τις 5 Ιουλίου οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν παρέλθει 14 εβδομάδες από αυτόν, ταξιδεύουν στα νησιά πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αντιθέτως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί χρειάζεται αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους προβλέπονται και για τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για διαχωρισμό τους σε αμιγείς και μικτούς καθώς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση επίσης με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν self test.

Εκστρατεία σε δήμους και εκκλησία

Στο μεταξύ και με στόχο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ξεκινά την «εκστρατεία ενημέρωσης» σε δήμους και περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τη συνδρομή τοπικών αρχόντων και εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει τη βοήθεια της εκκλησίας προκειμένου να μπει στη μάχη για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Μάλιστα, την Τρίτη οι Τσιόδρας και Κικίλιας θα επισκεφθούν την Ιερά Σύνοδο για τον ίδιο λόγο.

Ήδη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους ιερείς.

«Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊού», είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επανέλαβε ότι η στάση της επίσημης εκκλησίας για τον εμβολιασμό είναι ξεκάθαρη. Η πλειοψηφία των μητροπολιτών στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, υποστήριξε. Παράλληλα, τόνισε ότι η εκκλησία μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές μέσα από τη διδασκαλία της.

«Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από αυτό το πέπλο της συνωμοσίας και της δεισιδαιμονίας και δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πολύ επικίνδυνο αυτό, για το σύνολο της κοινωνίας», όπως επισήμανε ο κ. Χρυσόστομος.