Ένα βήμα πριν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Πρώτοι οι υγειονομικοί-Ποιοι θα ακολουθήσουν

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών «ομάδων υψηλού κινδύνου», κρίσιμων δηλαδή κατηγοριών εργαζομένων ως προς τη μετάδοση του κορωνοϊού.

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, την ώρα που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αναμένεται να συνδυαστεί με τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα και θα αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται ο ΣΚΑΪ,  διευκρινίζουν ότι όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις στις οποίες δεν θα έχουν επαφή με το κοινό.

Παράλληλα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς βρίσκονται επίσης οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί προτεραιότητα και εκτιμάται ότι θα ληφθεί σε συνάρτηση και με την πορεία της πανδημίας περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συζητείται επίσης το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών όσων κατατάσσονται στο στρατό αλλά και των αθλητών ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων.