«Εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα: Στου Μαγεμένου 1807»-Ολοκληρώθηκε το Επιστημονικό Συνέδριο για την Επανάσταση του 1821 που διεξήχθη στη Λευκάδα (Video, Εικόνες)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα: Στου Μαγεμένου 1807», το οποίο διεξήχθη στις 2, 3 και 4 Ιουλίου 2021 στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» στη Λευκάδα.

Κατά το τριήμερο αυτό συνέδριο προσωπικότητες του πνεύματος κατέθεσαν όλα εκείνα τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη συμβολή της Λευκάδας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 όταν 14 χρόνια πριν την Επανάσταση, το 1807, στην περιοχή του Μαγεμένου στη Νικιάνα πραγματοποιήθηκε η περίφημη σύναξη των οπλαρχηγών, υπό τον νεαρό τότε Ιωάννη Καποδίστρια και φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, του οποίου πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής ήταν ο Λευκαδίτης καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, την έναρξή του κήρυξε ο δήμαρχος Λευκάδας , Χαρ. Καλός.Το συνέδριο ξεκίνησε με τον προεδρεύοντα καθηγητή , Ξενοφώντα Βεργίνη, να καλεί στο βήμα τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτη Άρτης, Καλλίνικο, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Ανάμεσα στις μορφές της επανάστασης, οι ήρωες, ο ανθός της λευκαδικής κοινωνίας που αφιερώθηκαν στον αγώνα του 1821.

Ο Δημήτρης Φερεντίνος, ο λεγόμενος Δημοτσέλιος από το Μεγανήσι, που πολέμησε με τον Κατσαντώνη, ο γιατρός Πέτρος Στεφανίτσης, που βοήθησε ανθρώπους στο Μεσολόγγι, οι αδελφοί Φλογαΐτη και εκατοντάδες άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι.
Έχουμε ορόσημα, όπου εκτυλίχθηκαν ιστορικά γεγονότα και δράματα, όπως η Παναγία των Βλαχερνών, όπου το χειμώνα του 1821 οι οπλαρχηγοί και φιλικοί έδωσαν όρκο στο Ευαγγέλιο να απελευθερώσουν την πατρίδα, ή το νησάκι Κάλαμος που υποδέχθηκε τους επιζώντες από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.


«Η Λευκάδα συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας – πρόσφερε όμως και κάτι πολύ περισσότερο.14 χρόνια νωρίτερα εδώ φυτεύθηκε ο σπόρος της επανάστασης. Εδώ, στη Λευκάδα, στο Μαγεμένο της Νικιάνας, πραγματοποιήθηκε το 1807 η περίφημη σύναξη των οπλαρχηγών, υπό τον νεαρό τότε Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο διορατικός αυτός πολιτικός, είδε ότι η αντίσταση εδώ στη Λευκάδα σύντομα θα γινόταν εθνικός αγώνας για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό. Σε αυτόν τον αγώνα ορκίστηκαν, κάτω από τον ίσκιο μιας καρυδιάς, οι οπλαρχηγοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, τον Ιούλιο του 1807», είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Λευκάδας , Θανάσης Καββαδάς.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του αντιπεριφερειάρχη Λευκάδος, Ανδρέα Κτενά. Διαβάστηκε και μήνυμα της Γιάννας Αγγελοπούλου–Δασκαλάκη , προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υπό την Αιγίδα της οποία τελεί το συνέδριο.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με δοξολογία στην Παναγία των Βλαχερνών , την ιστορική εκκλησία των Φιλικών, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν στις 19.00 με το δημοσιογράφο, Γιάννη Πολίτη να προεδρεύει. Σημαντικές ήταν όλες οι ομιλίες , όπως αυτή του καθηγητή, Σπύρου Φλογαΐτη με τίτλο “Ο Ιωαν. Καποδίστριας και η Λευκάδα” αλλά και του αρχιμ. Ιωαννίκιου Ζαμπέλη , του καθηγητή Νίκ. Κουρκουμέλη , της ιστορικού Χριστίνας Παπακώστα αλλά και του διεθνολόγου, Στέλιου Αλειφαντή.

Το πρωί της Κυριακής την Μητρόπολη της Λευκάδας εψάλλη αρχιερατικό συλλείτουργο με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Άρτης και Λευκάδος & Ιθάκης όπου και τέθηκε σε προσκύνημα το “Ευαγγέλιο των Φιλικών”. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Αμέσως μετά, στην περιοχή του Μαγεμένου στη Νικιάνα, στο σημείο όπου το 1807 γεννήθηκε η φλόγα της επανάστασης του 1821, εκεί που οι οπλαρχηγοί υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια είχαν την πρώτη ιστορική συνάντηση για να ξεκινήσει η οργάνωση της επανάστασης, εκεί που στη θύμηση αυτής της μεγάλης ιστορικής στιγμής έχει τοποθετηθεί μνημείο, ο σύλλογος της Νικιάνας “Οι Σκάροι”οργάνωσε κατάθεση στεφάνων. Φέτος τη σεμνή αυτή τελετή τίμησαν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου , Μητροπολίτης Άρτης , κ. Καλλίνικος, ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης, κ. Θεόφιλος, ο τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών , Μάκης Βορίδης, αλλά και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μαϊστρένγκο.

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο βουλευτής Λευκάδος, ο δήμαρχος, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων , ο αντιπεριφερειάρχης, ο πρόεδρος της Νικιάνας, ο διοικητής της Αστυνομίας, και της Πυροσβεστικής. Μετά την κατάθεση στεφάνων ο Σύλλογος “Οι Σκάροι” προσέφεραν φιλοξενία στην παραλία της Νικιάνας.

Με μια συγκλονιστική διάλεξη του τ. προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου για τον Ιωάννη Καποδίστρια , αλλά και μια εμπεριστατωμένη ομιλία με τα συμπεράσματα του συνεδρίου από τον Λευκαδίτη καθηγητή, Σπύρο Φλογαΐτη ολοκληρώθηκε η τρίτη και τελευταία ημέρα μιας ουσιαστικής συνδρομής στην ιστορία της χώρας.

Κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου εκ μέρους του πρωθυπουργού χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος που έχει μελετήσει σε βάθος τον Ιωάννη Καποδίστρια αναφέρθηκε για στην ισχυρή αυτή προσωπικότητα της ιστορίας μας αλλά και τη σημασία εκείνης της συνάντησης στο Μαγεμένο.

Στο τριήμερο των εκδηλώσεων και του συνεδρίου για τα γεγονότα στο Μαγεμένο το 1807 και την συμμετοχή του Ιωάννη Καποδίστρια, συμμετείχε και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο, ο οποίος εντυπωσίασε τους πάντες με τα άψογα ελληνικά του αλλά και τη βαθιά γνώση της Ελληνικής ιστορίας.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω στις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες σε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Ελληνικής επανάστασης. Διότι από εδώ, από την περιοχή του Μαγεμένου στην Νικιάνα, ξεκίνησε μια από τις ισχυρές φλόγες που οδήγησαν μετά στην απελευθέρωση του ελληνικού λαού. Και βεβαίως αυτά τα γεγονότα είναι συνδυασμένα με το όνομα του μεγάλου ανθρώπου και πολιτικού, διεθνούς εμβέλειας, του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε συνδετικός κρίκος μεταξύ των χωρών μας διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πριν γίνει κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας για πολλά χρόνια στην πραγματικότητα ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Στην Ρωσία τιμούν τον Ιωάννη Καποδίστρια και πολλούς άλλους Έλληνες αρχηγούς της επανάστασης. Για να τιμήσουμε τους ήρωες , για να μεταβιβάσουμε τις παραδόσεις φιλίας και αλληλοβοήθειας στις επόμενες γενιές από κοινού με την ελληνική πλευρά διοργανώσαμε αφιερωματικό έτος ιστορίας Ρωσίας–Ελλάδας με την αφορμή την μεγάλη επέτειο των 220 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Από την Ρωσική πλευρά έχουν διοργανωθεί περισσότερες από 100 εκδηλώσεις για να κρατούμε τη μνήμη ζωντανή, για να καταθέσουμε σωστά διδάγματα και για να δώσουμε κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη και ανάπτυξη των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών μας», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαϊστρένκο μιλώντας στο lefkadapress.gr και τη δημοσιογράφο Βιβιάννα Βαρδή.

Πηγή πληροφοριών, εικόνων: lefkadapress.gr