Μεγάλη ανταπόκριση στον εμβολιασμό σε απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης

Πέραν των πιο αισιόδοξων προσδοκιών που είχαν τεθεί, κινείται μέχρι αυτήν την ώρα ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές, που έκανε πρεμιέρα σήμερα από την Κρήτη.

Με πρώτες στάσεις το Τυμπάκι και την Αγία Γαλήνη, η διαδικασία του εμβολιασμού με κινητά κλιμάκια, μέχρι στιγμής, έδειξε ότι έχει δυνατή απήχηση στον κόσμο και στις ομάδες που αδυνατούσαν να μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και σε ανθρώπους που ήταν διστακτικοί σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη συμμετοχή του κόσμου.

«Τόσο στο Τυμπάκι όσο και στην Αγία Γαλήνη χρειάστηκε μέσα στις πρώτες δύο ώρες του εμβολιασμού να ζητήσουμε ενίσχυση σε αριθμό εμβολίων», ανέφερε η κ. Μπορμπουδάκη και πρόσθεσε πως αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξουν συνολικά 15 κλιμάκια που θα βρεθούν σε κεντρικά σημεία απομακρυσμένων περιοχών, προκειμένου να γίνουν εμβολιασμοί.

Στο πρόγραμμα «Ελευθερία» εντάσσεται -πέραν των εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές- και ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, στις περιπτώσεις ανθρώπων που ασθενούν ή δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό θα χρησιμοποιηθεί και το κινητό κλιμάκιο, που από σήμερα ξεκίνησε να επισκέπτεται απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και ιδιώτες ιατροί που θα λαμβάνουν μέρος από την ερχόμενη εβδομάδα στους εμβολιασμούς. Όταν η πληροφορία ότι κάποιος ασθενής πρέπει να εμβολιαστεί στο σπίτι του θα φτάνει σε εμάς, ο εμβολιασμός θα γίνεται είτε από το κινητό κλιμάκιο είτε από τους ιδιώτες γιατρούς», τόνισε η κ. Μπορμπουδάκη.

Στον εμβολιασμό στο Τυμπάκι και την Αγία Γαλήνη σήμερα, ενεργό ρόλο είχαν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ενώ σημαντική -όπως είπε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης- ήταν η συμβολή του δήμου αλλά και της Εκκλησίας.

Αυξάνονται οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές της Κρήτης

Με σύνθημα «Μήνυμα Ζωής-Γιορτή Ελευθερίας» ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών στο Ρέθυμνο με πρώτο σταθμό για το νομό, την Αγία Γαλήνη. Στόχος της εκστρατείας η οποία θα καλύψει το σύνολο των συγκεκριμένων δήμων και περιοχών της Κρήτης είναι η άμεση ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης COVID-19.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν κατά τα χρονικά διαστήματα 6 Ιουλίου έως 20 Ιουλίου (α’ δόση) και 27 Ιουλίου έως Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 (β’ δόση). Οι δράσεις υλοποιούνται από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, και όπως η διοίκηση της επισημαίνει γίνονται σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους του νησιού, τους Δήμους και τις τοπικές κοινότητες, την Περιφέρεια Κρήτης, την Π.Ε.Δ. και άλλους συναρμόδιους φορείς.

Κύριο μέλημα των αρμοδίων είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας και στο νομό Ρεθύμνου όπου σήμερα εμβολιάστηκαν πολίτες στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο κοινοτικό κατάστημα στην Αγία Γαλήνη, ενώ από αύριο ξεκινούν και άλλες περιοχές όπως στο ιατρείο των Αγκουσελιανών, στον Πλακιά, στο Σπήλι, και στα Ανώγεια στις 10 Ιουλίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στην εκστρατεία για τους εμβολιασμούς, η οποία αφορά όπως είπε: «Μία πρόταση δική μας η οποία υλοποιήθηκε και είμαι πολύ χαρούμενος για την εξέλιξη αυτή. Ο κόσμος ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό.

Στα Ανώγεια έχουν καταγραφεί στη λίστα για εμβολιασμό στην κινητή μονάδα μέχρι αυτή την ώρα 100 άτομα και αναμένουμε πολλούς περισσότερους. Θεωρώ ότι η τεκμηρίωση για κάποιον ώστε να πάει να κάνει το εμβόλιο είναι ότι έχουμε υποχρέωση στην ίδια μας τη ζωή αλλά και στην κοινωνία που ζούμε. Το μοναδικό πράγμα που μπορεί κάποιος να κάνει σε τούτη την περίοδο και είναι προσφορά ζωής, είναι να εμβολιαστεί».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τη συστράτευση όλων των αυτοδιοικητικών του δήμου, στη μεγάλη καμπάνια για τους εμβολιασμούς στις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές. «Κάναμε μεγάλη εκστρατεία, μία καμπάνια αξιοπρέπειας για τη στάση ζωής που πρέπει να έχουμε μέσω της επιλογής μας να εμβολιαστούμε. Στο δήμο μας έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με τις λίστες για εμβολιασμό να αυξάνουν διαρκώς.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε 100 άτομα για τον Πλακιά στα Αγκουσελιανά 45, στο Σπήλι περίπου 50 και ολοένα αυξάνονται. Καλώ όλο τον κόσμο όλους τους συνανθρώπους μου όχι μόνο στο δήμο μας αλλά σε όλη την Κρήτη, σε όλη την πατρίδα μας, να εμβολιαστούν ώστε να φύγουμε από τη δεινή θέση που βρισκόμαστε και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας».