Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος: Μη διαχειρίσιμο το Φθινόπωρο, αν δεν ανακοπεί

Σε επιφυλακή τίθενται οι υγειονομικές αρχές με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που χαρακτηρίζεται πιο μεταδοτική, να έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα φαίνεται να ακολουθούν ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μήνα τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Σήμερα μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα, όπου θα εξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Υψηλό το ιικό φορτίο στην Ελλάδα: Ίσως έχουμε τοπικά lockdown

Από την πλευρά τους οι ειδικοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου ακόμα ισχυρότερου κύματος κορωνοϊού τονίζοντας μάλιστα ότι το ιικό φορτίο στη χώρα είναι υψηλό.

Τόσο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής, όσο και ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σήμαναν χθες συναγερμό.

Ο κ. Τσακρής τόνισε πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που βαραίνει αυτή τη στιγμή όλη την Ευρώπη, εξηγώντας ότι το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τη χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαϊκά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι.

«Το ιικό φορτίο είναι υψηλό φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, σημαντικά υψηλότερο από ό,τι ήταν πέρυσι», είπε ο κ. Τσακρής, συμπληρώνοντας πάντως πως αυτό ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.
Επιστροφή μέτρων σε τοπικό επίπεδο

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η παραλλαγή Δέλτα, είπε ο καθηγητής, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα, όπως έχει αποδειχθεί. Για τυχόν επιστροφή κάποιων μέτρων απαγόρευσης, ο κ. Τσακρής είπε πως αυτό πιθανότατα εφεξής θα γίνεται σε τοπικό επίπεδο, όπου εντοπίζονται εστίες υπερ-μετάδοσης.

Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος: Αν συνεχίσει έτσι, το φθινόπωρο θα είναι μη διαχειρίσιμο – Ήταν λάθος που βγάλαμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Σε ακόμα πιο δραματικό τόνο ήταν η προειδοποίηση του ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη. «Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», δήλωσε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open. «Τώρα ό,τι συμβαίνει», συνέχισε και τόνισε πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

Μάλιστα, δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε «μύθο» την πληροφορία ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού δεν είναι παθογόνος. «Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ινδία;» αναρωτήθηκε… Και εκτίμησε ότι «το φθινόπωρο θα αρχίσουμε με μια κατάσταση που δεν θα είναι διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα».

Η περίπτωση της Κρήτης

Αναφερόμενος στην Κρήτη, είπε πως «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες». «Δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».

Την ίδια ώρα προέβλεψε αύξηση του αριθμού των νεκρών και είπε ότι τώρα είναι η «τελευταία» ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα. Σημείωσε δε, ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο και αναφέρθηκε σε δικές κατηγορίες των εμβολιασμένων που και θα μολυνθούν και θα μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα άσχημα.

Ο Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε μάλιστα, τη μετάλλαξη Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος»,  που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει» και επεσήμανε τέλος ότι ήταν φοβερό λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.