Συνέδριο Ιωαν. Καποδίστρια (Μαγεμένου): Η Λευκάδα βρίσκει στην ιστορία τη θέση που της αρμόζει (Εικόνες)

Μια μεγάλη στιγμή για την ιστορία της Λευκάδας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα είναι το τριήμερο συνέδριο που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Κηποθέατρο και έχει τον σημειολογικό τίτλο: “Εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα, στου Μαγεμένου 1807″… Ένας τίτλος που τα λέει όλα.

Ένα τριήμερο συνέδριο που προσωπικότητες του πνεύματος θα καταθέσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη συμβολή της Λευκάδας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 όταν 14 χρόνια πριν την Επανάσταση, το 1807  στην περιοχή του Μαγεμένου στη Νικιάνα πραγματοποιήθηκε η περίφημη σύναξη των οπλαρχηγών, υπό τον νεαρό τότε Ιωάννη Καποδίστρια και φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, του οποίου πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής είναι ο Λευκαδίτης καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, την έναρξή του κήρυξε ο δήμαρχος Λευκάδας , Χαρ. Καλός. Ξεκίνησε με τον προεδρεύοντα καθηγητή , Ξενοφώντα Βεργίνη να καλεί στο βήμα τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτη Άρτης, Καλλίνικο ο οποίος διάβασε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Ανάμεσα στις μορφές της επανάστασης, οι ήρωες, ο ανθός της λευκαδικής κοινωνίας που αφιερώθηκαν στον αγώνα του 1821.

Ο Δημήτρης Φερεντίνος, ο λεγόμενος Δημοτσέλιος από το Μεγανήσι, που πολέμησε με τον Κατσαντώνη, ο γιατρός Πέτρος Στεφανίτσης, που βοήθησε ανθρώπους στο Μεσολόγγι, οι αδελφοί Φλογαΐτη και εκατοντάδες άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι.
Έχουμε ορόσημα, όπου εκτυλίχθηκαν ιστορικά γεγονότα και δράματα, όπως η Παναγία των Βλαχερνών, όπου το χειμώνα του 1821 οι οπλαρχηγοί και φιλικοί έδωσαν όρκο στο Ευαγγέλιο να απελευθερώσουν την πατρίδα, ή το νησάκι Κάλαμος που υποδέχθηκε τους επιζώντες από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.


Η Λευκάδα συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας – πρόσφερε όμως και κάτι πολύ περισσότερο.
14 χρόνια νωρίτερα εδώ φυτεύθηκε ο σπόρος της επανάστασης.
Εδώ, στη Λευκάδα, στο Μαγεμένο της Νικιάνας, πραγματοποιήθηκε το 1807 η περίφημη σύναξη των οπλαρχηγών, υπό τον νεαρό τότε Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο διορατικός αυτός πολιτικός, είδε ότι η αντίσταση εδώ στη Λευκάδα σύντομα θα γινόταν εθνικός αγώνας για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.
Σε αυτόν τον αγώνα ορκίστηκαν, κάτω από τον ίσκιο μιας καρυδιάς, οι οπλαρχηγοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, τον Ιούλιο του 1807., είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Λευκάδας , Θανάσης Καββαδάς.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του αντιπεριφερειάρχη Λευκάδος, Ανδρέα Κτενά. Διαβάστηκε και μήνυμα της Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη , προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση όπου το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με δοξολογία στην Παναγία των Βλαχερνών , την ιστορική εκκλησία των Φιλικών ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 19.00 με το δημοσιογράφο, Γιάννη Πολίτη να προεδρεύει. Σημαντικές θα είναι όλες οι ομιλίες , όπως αυτή του καθηγητή, Σπύρου Φλογαΐτη με τίτλο “Ο Ιωαν. Καποδίστριας και η Λευκάδα” αλλά και του αρχιμ. Ιωαννίκιου Ζαμπέλη , του καθηγητή Νίκ. Κουρκουμέλη , της ιστορικού Χριστίνας Παπακώστα αλλά και του διεθνολόγου, Στέλιου Αλειφαντή.

Το πρωί της Κυριακής την Μητρόπολη της Λευκάδας θα ψαλεί αρχιερατικό συλλείτουργο με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Άρτης και Λευκάδος & Ιθάκης  όπου θα τεθεί σε προσκύνηση το “Ευαγγέλιο των Φιλικών”. Αμέσως μετά στο σημείο που βρίσκεται το μνημείο στη Νικιάνα θα ψαλεί επιμνημόσυνος δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Τη γιορτή αυτή στο μνημείο οργανώνει ο σύλλογος Νικιάνας “Οι Σκάροι”.

Στην τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου στο οποίο θα προεδρεύσει η Περιφερειάρχης, Ιονίων Νήσων , Ρόδη Κράτσα στις 20.15 θα δώσει διάλεξη ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με θέμα “Η ιστορική διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Πηγή: lefkadapress.gr