Με τι έγγραφα σαλπάρουμε για τα νησιά μας, από 5 Ιουλίου

Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή (σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους), με αρνητικό αποτέλεσμα αλλά όχι σε απλό self test, αλλά σε test PCR 72 ωρών και με αρνητικό αποτέλεσμα σε rapid test 48 ωρών, θα μπορούν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου να μετακινούνται στα νησιά, όσοι πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Στόχος είναι να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού σε νησιωτικές περιοχές που δεν έχουν τις υποδομές σε νοσοκομεία όπως η ηπειρωτική χώρα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί λόγω της υψηλής μεταδότικότητάς της.

Συγκεκριμένα όπως από το μεσημέρι της Πέμπτης 1η Ιουλίου είχε γράψει το PolitisOnline και ανακοινώθηκε κατόπιν, από 5 Ιουλίου στις 5 το πρωί, ισχύουν τα ακόλουθα, οπότε για τις μετακινήσεις μας, προς τα νησιά θα απαιτούνται:

Σε ό,τι αφορά τους ενήλικες:

α) Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) Αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: Οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται:

α) Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα συνεχίσουν να μετακινούνται με τη διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), όπως ισχύει ήδη.

β) Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία, τα οποία συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Εν αναμονή αποφάσεων και για τις χερσαίες μετακινήσεις

Όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι και για αυτές αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα γίνουν ανακοινώσεις.

Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου

Τι ισχύει όμως για εκείνους που έχουν λάβει, μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου;

Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ως πλήρως εμβολιασμένο όποιον έχει κάνει τις δύο δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca, καθώς και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Ερωτηθείσα σχετικά, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ότι «αυτός που έχει κάνει την πρώτη δόση δεν έχει ολοκληρώσει την ανοσία του και θα πρέπει να προστατευθεί».

Επομένως υποχρεούται των προαναφερθέντων τύπων, διαγνωστικών για τον κορωνοϊό test. Δηλαδή, όπως τόνισε καταλήγοντας, η κυρία Ράπτη, «τα μέτρα (σ.σ. που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους) αφορούν και σε αυτόν».

Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να λάβουν το Green Pass , το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Το έγγραφο εκδίδεται συγκεκριμένα μέσω gov.gr, ακριβώς ένα 24ωρο μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.